Karın rahatsızlığına ve anormal barsak hareketlerine neden olan bağırsak hastalığı olan irritabl bağırsak sendromu, Amerikalıların yüzde 10 ila 15'ini etkiler. Kadınların erkeklere göre IBS'ye sahip olma olasılıkları daha yüksektir ve IBS'li kişilerin yüzde 80'i 18 ve 55 yaşları arasındadır. IBS'li bazı kişiler öncelikle ishalin acısını çeker, bazıları kabızlıktan korkar, bazıları ise ikisi arasında değişir. Bu üç düzen için tedavi farklı olabileceğinden, doktorlar IBS'i diyare baskın, kabızlık baskın ve değişken düzenlere ayırmıştır.
Bağırsak Aktivitesini Değiştirdi
IBS'nin kesin nedeni belirlenmemiş olsa da, eski Psikiyatrik bir bozukluk olduğu görüşüne varıldı. IBS'li hastaların üçte birinin hastalığın aile öyküsü olduğu için genetik rol oynuyor gibi görünmektedir. “Klinik ve Deneysel Gastroenteroloji” konusundaki 2012 tarihli bir incelemeye göre, IBS'nin değişmiş bağırsak aktivitesi arasındaki etkileşimin, bağırsak ağrısına ve bazı çevresel stresörlere karşı artan hassasiyetten kaynaklandığına inanılmaktadır. İshal ağırlıklı IBS veya IBS-D olan kişilerde, bağırsak aktivitesinin hızlandığı görülmektedir.
Serotonin Ablukası
Serotonin, sinir sisteminizde ve gastrointestinal sisteminizde önemli bir kimyasal habercidir. Serotonin, bağırsak duvarınızdaki reseptörleri uyardığında, bağırsak hareketi artar ve bağırsakınızın içine daha fazla sıvı salınır. Bu hareketler kramplara ve daha sık bağırsak hareketlerine ve hatta ishallere neden olur. IBS-D'nin, kısmen, artan bağırsak hassasiyetinden serotonine, serotoninin hareketlerini engelleyen ilaçların geliştirilmesine yol açan bir kavramla sonuçlandığına inanılmaktadır. Şu anda, alosetron (Lotronex) ABD'de IBS-D'yi tedavi etmek için lisanslanan tek serotonin engelleyicidir. Bağırsak kan akışının azalması gibi potansiyel olarak ciddi yan etkilerden dolayı, alosetron yalnızca özel reçete programları aracılığıyla kullanılabilir.
Antidepresanlar
Bağırsak aktivitesini yavaşlatma eğilimleri nedeniyle, trisiklik antidepresanlar, diyare baskın IBS tedavisinde bir yer bulmuşlardır. Bu ajanlar arasında, amitriptilin (Elavil), imipramin (Tofranil) ve desipramin (Norpramin) klinik çalışmalarda test edilmiş ve IBS-D hastalarında semptomları iyileştirdiği gösterilmiştir. IBS semptomlarını hafifletmek için gereken dozlar, bazen trisiklik antidepresanlarla ilişkili kuru ağız, baş dönmesi ve halsizliği sınırlamaya yardımcı olabilecek, depresyonu kontrol etmek için gerekenlerin altındadır.
Bağırsak Bakteri
Çalışmalar, IBS semptomları ve bağırsak bakterilerindeki değişiklikler arasında bir bağlantı olduğunu göstermiştir. Gastrointestinal kanalınızdaki bakteri popülasyonlarını normalleştirmek için tasarlanan tedaviler, IBS-D ile ilişkili şişkinlik, gaz ve krampları hafifletebilir. Oral olarak uygulanabilen “dost” mikrop olan probiyotikler, bazı denemelerde IBS - şişkinlik, kramp ve gaz gibi semptomların azalmasıyla ilişkilendirilmiştir. Amerikan Gastroenteroloji Koleji'ne göre, Bifidobakteriler veya birkaç farklı organizma suşu içeren probiyotik preparatları bazı hastalarda rahatlama sağlıyor gibi görünmektedir, sadece Lactobacillus içerenler etkisizdir. IBS-D'niz diğer tedavilere dirençli ise, doktorunuz bağırsak bakterilerinizi normalleştirmek için kısa bir antibiyotik tedavisi önerebilir.
Diğer Tedaviler
Diyet değişiklikleri, düzenli olarak IBS'li insanlar için tavsiye edilir, ancak Bu tür değişikliklerin evrensel olarak faydalı olup olmadığı açık değildir. Kafein, buğday, mısır ve süt ürünlerinden kaçınmak, IBS-D'li insanlara biraz rahatlama sağlayabilir, ancak semptomlarınızı tetikleyen ve menünüzden bunları ortadan kaldıran belirli diyet öğelerini tanımlamak daha önemlidir. Nane yağı, lif takviyeleri ve loperamid (Imodium) gibi reçetesiz ilaçlar klinik çalışmalarda ikna edici sonuçlar vermedi, ancak bazı IBS-D hastalarına yardımcı olabilirler. rahatsızlık ve tetikleyicileri, semptomları ve etkili ilaçları bir kişiden diğerine değişir. IBS-D gibi bir IBS kategorisindeki hastalar arasında bile, hiçbir özel yaklaşım tutarlı bir şekilde etkili değildir. Doktorunuz semptomlarınızı kontrol etmek için bir tedavi planı hazırlamanıza yardımcı olacaktır.
, , ] ]