Phentermine, obez hastalarda kısa süreli kilo vermek için kullanılan reçeteli bir ilaçtır. Bu hastalarda vücut kitle indeksi 30'un üzerinde olmalı ve diyabet veya yüksek tansiyon gibi başka risk faktörleri olmalıdır. İlaç, sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersiz ile birlikte kullanılır. Phentermine kilo kaybında etkilidir, ancak tüm hastalar ilacı kullanamayabilir. İlaç tedavisinden kaynaklanan tehlikeli etkilerden kaçınmak için hasta tıbbi geçmişini bir doktorla görüşmelidir.
Potansiyel Suistimal
Phentermine ilaç bağımlılığı potansiyeline sahiptir ve bazı hastalar ilacı kötüye kullanabilir. Hasta, ilacı tam bir sağlık uzmanının yönlendirdiği şekilde kullanmalı ve ilaçları asla başka biriyle paylaşmamalıdır. İlaç uzun süredir ilaç kullanan hastalarda aniden kesilmemelidir; bunun yerine, doz zaman içinde kademeli olarak azaltılmalıdır. “Farmakoterapi: Patofizyolojik Bir Yaklaşım” a göre fentermin kokain, fensiklidin ve metamfetamin kullanımı öyküsü olan hastalarda kontrendikedir. hafif kan basıncı olan hastalarda tavsiye edilmez. Orta ve şiddetli yüksek tansiyon hastalarında kontrendikedir. Hasta, phentermine bir monoamin oksidaz veya MAO, izokarboksazid, fenelzin, selegilin, rasagilin, furazolidon veya tranilsikopromin gibi bir inhibitör ile birlikte alındığında kan basıncında tehlikeli bir artış yaşayabilir. Drugs.com, hastanın bu etkiyi önlemek için son 14 gün içinde MAO inhibitörü almış olması durumunda phentermine almaması gerektiğini açıklar. Primer pulmoner hipertansiyon, PPH adı verilen nadir ancak ölümcül bir akciğer bozukluğundan kaçınmak için fentermin kullanılırken, diğer deksfenfluramin gibi diğer diyet ilaçlarından da kaçınılmalıdır. PPH, akciğerlere yol açan arterlerdeki basıncın artmasıdır. Komplikasyonları önlemek için herhangi bir ilacı kullanmadan önce hasta bir sağlık uzmanıyla konuşmalıdır.
Kalp Fonksiyonu
Phentermine çarpıntılara ve düzensiz kalp atışlarına neden olabilir. İlaç düzensiz kalp atışı ve konjestif kalp yetmezliği gibi kalp hastalığı olan hastalarda kontrendikedir. Phenterminin hasta için güvenli olup olmadığını bir doktor belirleyebilir.
Psikiyatrik Bozukluklar
Şizofreni ve bipolar hastalığı gibi psikiyatrik bozukluğu olan hastalar, phentermine kullanımıyla birlikte semptomların kötüleşmesine neden olabilir. “İlaç Bilgi El Kitabı”, ilacın bu kişilerde dikkatli kullanılması gerektiğini belirtir.
Glokom
Phentermine, öğrencilerin aşırı genişlemesine neden olabilir. “Farmakoterapi”, genişlemenin glokomu kötüleştirebileceğini açıklıyor; bu nedenle, glokom teşhisi konan hastalara phentermine verilmemelidir.