Stres hormonu olan kortizol, vücudunuzun savaşmak veya kaçmak için verdiği reaksiyonda yer alabilir, ancak hormonun tek amacı bu değil. Ayrıca vücudunuzun enerji için karbonhidrat, protein veya yağ kullanıp kullanmadığını düzenler. Kronik olarak yüksek kortizol seviyeleri, diyabet, obezite, bastırılmış bağışıklık sistemi ve kalp hastalığı gibi sağlık sorunları riskinizi artırabilir. Kortizol, karbonhidrat miktarınız düşükken proteini glikoza dönüştürmede rol oynar; bu nedenle, düşük karbonhidratlı diyetlerin kortizol seviyelerinin yükselmesinde rol oynayabileceği endişesi vardır. Bununla birlikte, şu anda düşük karbonhidrat diyetini ve artmış kortizolü bağlayan bir çalışma bulunmamaktadır.
Cortisol ile İlgili Endişeler
Vücudunuz ilk sabah uyandığınızda, egzersiz yaparken ve stres altındayken kortizol salgılar . Kortizol, algılanan stres için bir enerji kaynağı olarak hizmet etmek için glukoz salınımını tetikler ve insülin salınımını baskılamaktadır.
Ne yazık ki, çoğu insanın hayatındaki düzenli koşuşturma sürekli bir kortizol yükselmesine neden olabilir Vücutta, Today's Dietitian'da yayınlanan 2009 tarihli bir makaleye göre. Kronik stresiniz varsa ve kortizol her zaman yükselirse, diyabet riskinizi artırabileceği teorisi vardır. Aşırı kilo alımı da bir endişe kaynağıdır. Çok fazla kortizol, iştahta bir artışa ve ayrıca karın yağ birikiminde bir artışa neden olur. Yüksek kortizol ayrıca iltihaplanma ve kalp hastalığına, ayrıca kısırlığa ve gastrointestinal rahatsızlığa da bağlıdır.
Kortizol ve Düşük Carb Diyet
Karbonhidratlar vücudunuza glikoz şeklinde enerji sağlar. Düşük karbonhidrat diyeti yaptığınızda, vücudunuz glukoneogenez denilen bir işlem olan enerji için glikoz yapmak için yağ ve protein kullanmak zorunda kalır. Kortizol, glukoneojenez için gerekli olan steroid glukokortikoid aktivitesinde önemli bir rol oynar. Teorik olarak, kortizol seviyeleri, bu karbonhidrat olmayan kaynaklardan enerji üretmeye yardımcı olmak için düşük karbonhidratlı bir diyetle kronik olarak yükseltilecektir.
Ancak, düşük karbonhidratlı diyetler, yayınlanmış bir 2007 çalışmasına göre ters etki gösterebilir. Klinik Endokrinoloji ve Metabolizma Dergisi. Bu çalışmada, düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı bir beslenmenin, sağlıklı obez erkeklerin kanındaki kortizol düzeyleri üzerindeki orta karbonhidratlı, orta yağlı bir diyetle olan etkileri karşılaştırılmıştır. Araştırmacılar, düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı diyetin, kortizol seviyelerini normal aralıkta orta karbonhidratlı, orta yağlı diyetlerden daha iyi tutmaya yardımcı olduğunu bulmuşlardır.
Düşük Carb Diyetle Sağlık Üzerindeki Kortizol
Klinik Endokrinoloji ve Metabolizma Dergisi'nde yayınlanan 2007 çalışmasının sonuçlarını daha da doğrulamak için daha fazla araştırma yapılması gerekebilirken, düşük karbonhidrat diyeti, özellikle yüksek ile ilgili sağlık sonuçları söz konusu olduğunda, negatiflerden daha olumlu etkilere sahip görünüyor. kortizol seviyeleri. Karbonhidratları kısıtlamak sadece istenmeyen kiloları atmak için iyi bir yöntem değildir, aynı zamanda karnınızı küçültmek için de iyidir. Düşük karbonhidrat diyeti kan şekeri ve trigliserit seviyelerini yükseltir, diyabet ve kalp hastalığı riskini azaltır. İlâç vermeye gelince, düşük karbonhidratlı diyetler, Annals of Medicine'de yayınlanan 2014 araştırmasına göre, düşük yağlı diyetlerden daha iyi iltihaplanmaya neden olan faktörleri azaltmaya yardımcı olabilir.
Anti-inflamatuar Düşük Karbonhidratlı Gıdalar
Düşük karbonhidratlı bir diyetin kortizol seviyelerini nasıl etkilediği kesin değildir; diyetinizdeki antienflamatuvar yiyecekler de dahil olmak üzere, kortizolün vücudunuzdaki etkileriyle mücadeleye yardımcı olabilir. Düşük karbonhidrat diyeti, bu New York şeridi ve domuz pastırması gibi doymuş yağda yüksek etlerden daha fazla omega-3 bakımından zengin somon ve ton balığı yemek anlamına gelebilir. Domates, ıspanak, yaka ve lahana gibi antioksidan bakımından zengin sebzeler de vücudunuzun stresi yönetmesine yardımcı olmak için iyidir ve botları düşük karbonhidrattır. Ayrıca, daha fazla anti-enflamatuar omega-3 ve omega-6 yağlarına sahip olan zeytinyağı ve avokado gibi daha sağlıklı yağ kaynaklarını içerir. Fındık ve tohum gibi bitki bazlı proteinlerin eklenmesi de bu sağlıklı yağları tüketmenizi sağlar.
, , ] ]