| | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Hastalıklar ve Yaralanmalar |

Sağlığı ve Hastalıkları

HDLyi artırmak için kuru kişniş tohumu günlük kullanımı

Yüksek kolesterol sahibi olmak, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, 2008'de 616.000'den fazla insanın ölümüne yol açan bir durum olan kalp hastalığı riskini size veriyor. Ancak tüm kolesterol eşit yaratılmaz ve HDL olarak bilinen yüksek kolesterol tipi seviyeleri kalp sağlığını artırabilir. HDL seviyelerini artırmanın bir yolu, doğal bir diyet terapisi olarak vaat eden kuru kişniş tohumu gibi bitkilerle yararlı yiyeceklere odaklanmaktır.

Kolesterol ve HDL

Kolesterol, vücudunuzda korunmaya yardımcı olan mumsu bir malzemedir. cilt ve sinir hücrelerini, kan dolaşımını detoksifiye eder ve çeşitli steroidlerin sentezlenmesine yardımcı olur. Ancak çok fazla kolesterolün olumsuz etkisi vardır. Karaciğeriniz kolesterolün dörtte üçünü üretiyor, diğer yüzde 25'i diyetinizden geliyor. Yüksek yoğunluklu lipoprotein anlamına gelen HDL, “kötü” LDL veya düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterolün atardamarlarınızın yapışmasını engellemesine yardımcı olan “iyi” kolesterol şeklidir. Amerikan Kalp Birliği, kalp hastalığına karşı koruyucu olarak 60 mg /dL ve üstü bir HDL okuması olarak değerlendirmektedir. HDL seviyelerini yüksek ve LDL seviyelerini düşük tutmak önemli olsa da, kolesterol oranlarınız da önemlidir. AHA, HDL numaranızı toplam kolesterol numaranıza bölerek hesapladığınız oranın 5'e 1 veya daha düşük bir seviyede tutulmasını önerir.

Coriander

Kişniş, bilimsel adıyla da bilinir Coriandrum sativum, maydanoz veya havuç ailesine ait bir bitkidir ve Orta Doğu, Akdeniz, Hint ve Asya mutfaklarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bitkinin her kısmı, özellikle daha çok kişniş olarak adlandırılan yapraklar ve kurutulmuş ve baharat olarak kullanılan bitkinin meyvesinden çıkarılan tohumlardır. Kişniş, ayrıca, Avrupa'da diyabet tedavisi ve Hindistan'da inflamasyonla mücadele için geleneksel tıp uygulamalarında yüzyıllardır kullanılmaktadır. Daha yeni çalışmalar, kuru kişniş tohumlarının etkileri ve yağlarının trigliseritler denilen kolesterol ve kan yağ asitlerini azaltma üzerine odaklanmıştır

Araştırma Çalışmaları

Hindistan'da Kerala Üniversitesi'nde fareler üzerine yapılan bir çalışmada, yayınlandı 1997'de "İnsan Beslenmesi için Bitki Gıdaları" nda, bilim insanları kuru kişniş tohumlarının toplam kolesterol ve trigliserit düzeylerini düşürürken HDL kolesterol seviyelerini düşürmede önemli bir etkisi olduğunu buldular. Araştırmacılar, kişnişin karaciğerde safra üretimini arttırdığı ve kolesterolün diğer bileşiklere parçalanmasını artırdığı sonucuna varmıştır. Aynı üniversitede 1999 yılında yapılan daha sonraki araştırmalar, kuru kişniş tohumlarındaki yüksek düzeyde antioksidan enzimlerin, kişnişin kolesterol ve lipit seviyelerini iyileştirme kabiliyetine katkıda bulunduğunu keşfetti. 2008 yılında "Avrupa Gıda Araştırma ve Teknolojisi" nde yayınlanan bir başka hayvan çalışması, toplam kolesterolde kayda değer bir düşüş ve kişniş tohumu yağı ile takviye edilmiş, yüksek kolesterolle beslenen sıçanlarda HDL'de belirgin bir artış olduğunu göstermiştir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kuru kişniş tohumları genel olarak güvenli kabul edilmesine rağmen, nadir görülen alerjik reaksiyonlar oluşabilir. Verilerde ayrıca önerilen maksimum günlük kuru kişniş tohumu dozu bulunmuyor. Kişinin insandaki kolesterol seviyelerine etkisi üzerine araştırma yapılmadığından, HDL seviyenizi yükseltmek için sadece kişniş tohumlarına güvenmeyin. LDL kolesterolünüzü düşürmenin ve HDL seviyenizi yükseltmenin en iyi yollarından biri, kilo vermek ve günde en az 30 dakika egzersiz yapmaktır. Yaşam tarzı değişiklikleri kolesterol seviyenizi kontrol altına almazsa, doktorunuz statinler gibi ilaçlar yazabilir. Mayo Clinic, 20 yaşında en az beş yılda bir kez takip testleriyle temel kolesterol testi yaptırmanızı önerir.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com