Hamilelik sırasında göbek kordonu, fetus ile anne arasında bir besleme hattı görevi gören esnek bir boruya dönüşür. Göbek kordonu, kanı fetüs ile annenin kan kaynağına bağlı plasenta arasında ileri geri hareket ettirir. Göbek kordonunu oluşturan üç kan damarı her biri, besleyicileri besleyerek ve atıkları kaldırarak fetusu destekleyen bir işlevi yerine getirir.
Göbek Kordonu
Göbek kordonu, gebe kaldıktan yaklaşık beş hafta sonra gelişmeye başlar. Kablo, hamileliğin 28. haftasına kadar uzunluk ve sargıda büyümeye devam eder. İki damar ve bir damar içeren kan damarları, jelatin benzeri yastıklar görevi gören dokular tarafından tamponlanır. Arterler, fetustan plasentaya kadar atık taşır, burada böbreklerinde imha edilmek üzere annenin kanına geçer. Damar, plasenta yoluyla anne ve bebek arasında oksijeni ve diğer besin maddelerini hareket ettirir.
Problemler
Bazı kord problemleri doğum öncesi ultrason muayeneleri sırasında keşfedilirken diğerleri doğum sırasında veya sonrasında keşfedilir. Göbek kordonları çok uzun veya çok kısa olabilir. Tek göbek arter, göbek kordonunun birden fazla fetüs için tek bir artere sahip olduğu bir anormalliktir. Bu anormallik doğum kusurlarına neden olabilir. Göbek kordonunun prolapsusu, annenin suyu patladıktan sonra ve fetusun doğum kanalına taşınmasından önce kordon vajinaya düştüğünde meydana gelir. Genellikle sezaryen doğumuna yol açan kord prolapsusu bebeğe oksijen akışını engelleyebilir ve ölü doğumla sonuçlanabilir.
Perkütan Göbek Kordon Kanı Örneklemesi
Perkütan göbek kordonu kanı örneği veya PUBS da fetal kan örneklemesi, umbilikal ven örneklemesi ve kordosentez olarak bilinir. PUBS prosedürü, göbek kordon damarından fetal kan örneği çıkarılmasını içerir. Doktorlar kan örneğini kromozomal bozukluklar, kan bozuklukları ve enfeksiyonlar gibi anormallik belirtileri açısından analiz eder. Fetüsünüzün sağlığı hakkında ek bilgiye ihtiyaç duymanız halinde doktorunuz PUBS sipariş edebilir. Doktorlar ayrıca fetal kan transfüzyonu yapmak veya fetal kan beslemesi yoluyla ilaç vermek için PUBS prosedürünü kullanırlar.
Kordon Kanı
Kordonun doğumundan ve kesilmesinden sonra plasentada ve göbek kordonunda kalan kan göbek kordonu kanı veya kordon kanı olarak adlandırılır. Çoğu kordon kanı atılır. Bununla birlikte, kordon kanı, her türlü kan hücresini üreten kök hücreleri içerir. Doktorlar, Dimes March'a göre genetik kan ve bağışıklık sistemi koşulları dahil olmak üzere 70'den fazla bozukluğu tedavi etmek için kök hücreleri kullanıyor. Anneler özel kordon kanı bankalarında gelecekte kullanılmak üzere kordon kanı depolayabilir veya kordon kanını kamu bankalarına bağışlayabilir. Birçok eyalet kordon kanı bağışını düzenler ve potansiyel bağışçılara bilgi verilmesini gerektirir.
, , ] ]