Lipitler, kanda çözünemeyen ve dolayısıyla kan dolaşımındaki vücutta dolaşan yağ maddeleridir. Vücut sayısız hücresel işlemi ve farklı vücut fonksiyonlarını yerine getirmek için küçük miktarlarda lipitlere ihtiyaç duyar. Bununla birlikte, lipid seviyeleri çok yükseldiğinde, kalp hastalığı geliştirme riskinizi artırabilir. Kandaki yüksek lipid seviyelerine hiperlipidemi denir.
Lipidlerin ve Lipoproteinlerin Tipleri
Vücut dört ana tip lipit içerir. Bu lipitler kolesterol, kolesterol esterleri, fosfolipidler ve trigliseritleri içerir. Lipoproteinler, lipitleri kan dolaşımından taşıyan büyük moleküllerdir. En iyi bilinen lipoproteinler, sırasıyla LDL ve HDL olarak adlandırılan düşük yoğunluklu lipoproteinler ve yüksek yoğunluklu lipoproteinlerdir. Diğer lipoproteinler arasında şilomikronlar, çok düşük yoğunluklu lipoproteinler veya VLDL ve orta yoğunluklu lipoproteinler veya IDL yer almaktadır.
Hiperlipidemi Türleri
kan. Yükseklik lipid kategorilerinin birkaçını içerdiğinde, hiperlipidemi olarak adlandırılır. Kolesterol kanda yükselen tek lipit olduğunda, hiperkolesterolemi olarak adlandırılır. Kandaki yüksek trigliserit seviyelerine hipertrigliseridemi denir.
Nedenleri
Yüksek lipid seviyelerinin en yaygın nedenlerinden biri aşırı kilodur. Fazla kilolu veya obez olan kişiler, sağlıklı kilolu olanlardan daha yüksek lipid seviyelerine sahip olma eğilimindedir. Doymuş yağ ve kolesterol bakımından yüksek diyetler de hiperlipidemi gelişimine yol açar. Hiperlipideminin diğer nedenleri arasında bazı ilaçlar, sigara, aşırı alkol kullanımı, egzersiz eksikliği ve hipotiroidizm, polikistik over sendromu ve böbrek hastalığı gibi kronik hastalıklar yer alır. Medline Plus'a göre, birçok farklı genetik bozukluk vücutta anormal lipit seviyelerine neden olabilir.
Komplikasyonlar
Hiperlipidemi ateroskleroz denilen bir durumun gelişmesine yol açabilir. Kan lipit seviyeleri yüksek olduğunda, arterlerin duvarlarına zarar verir. Arterler hasar gördüğünde, plak birikimine karşı daha hassastırlar. Plaklar arterlerin üzerine çıktığında, sertleşerek arterlerin esnekliğini ve esnekliğini yitirmesine neden olabilir. Sertleşmiş arterler kan akışını engeller ve koroner arter hastalığının gelişmesine neden olabilir ve kalp krizi ve felç olasılığınızı artırabilir.
Tedavi
Hiperlipidemi tedavisinde ilk adım, çeşitli diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri yapmaktır. Doymuş yağlardan ve kolesterolden kaçınmak, kan lipit seviyelerini düşürmede önemlidir. Günlük egzersizi artırmak, alkol tüketimini azaltmak ve sigarayı bırakmak, lipid seviyelerini düşürmek için atabileceğiniz diğer önemli adımlardır. Diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri yeterli değilse, kolesterol ve trigliserit seviyelerini düşürecek ilaçlar mevcuttur. Ağır vakalarda normal kan akışını sağlamak için ameliyat gerekebilir.
, , ] ]