Vücudun çalışması için gereken kan ve oksijeni vermek için kalp kasının her dakika belli sayıda atması gerekir. Kalbin atma sayısına kalp atış hızı veya nabız denir. Uyurken veya dinlenirken nabız yavaşlayabilir veya acil bir duruma yanıt verirken veya egzersiz yaparken daha hızlı hale gelebilir. Bunların hepsi normal uyarlamalar. Bununla birlikte, bazı durumlar çarpıntıya ve /veya kalp atış hızının çok hızlı olmasına neden olabilir, bu da altta yatan bir hastalığın belirtisi olabilir. İlk adım, doğru şekilde teşhis edilen herhangi bir düzensizliğin sebebine sahip olmaktır, bu yüzden doğru tedavi seçenekleri araştırılabilir. Çoğu durumda, kalp atış hızı dakikada 60 ila 100 atış arasındadır. Yüksek şartlandırılmış sporcular 40'a kadar düşebilir ve bazı insanlar hastalık yokken bile 100'ün üzerinde kalp atışlarına sahip olabilir. Ancak, kalp atış hızı düzenli aralıklarla dakikada 100 atışın üzerinde ise, bir doktora danışılmalıdır. Çok hızlı atmanın yanı sıra, kalp bazen düzensiz bir şekilde atabilir veya atımları atlayabilir ve çarpıntı denilen bir hissi yaratabilir.
Belirtiler
Normal kalp atış hızından veya taşikardiden daha hızlı ve çarpıntı, çarpma veya nabız atışı. Bazı durumlarda, kalbin attığı veya düzensiz olduğu konusunda bir farkındalık vardır. Bu hisler boyun veya göğüste hissedilir. Ulusal Sağlık Enstitüleri, çoğu durumda, anormal kalp ritimlerinin ciddi olmadığını iddia eder. Bununla birlikte, kalp atış hızı anormalliklerinin doğru bir şekilde değerlendirilmesi önemlidir. Bu özellikle hızlı bir kalp atışı veya çarpıntıya nefes darlığı, baş dönmesi, göğüs ağrısı, göğüste sıkışma, yorgunluk, terleme veya kafa karışıklığı eşlik ediyorsa önemlidir. Bu semptomun zararsız olup olmadığını veya altta yatan bir hastalıktan kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemek için yapılabilecek çeşitli testler vardır.
Nedenleri
Düzensiz kalp atışları için kullanılan tıbbi terim, aritmidir ve tanımlamak için kullanılabilir. hızlı kalp atış hızı, yavaş kalp atış hızı veya atlanan atım. Ulusal Kalp, Akciğer ve Kan Enstitüsü'ne göre, kalbin elektrik sisteminin düzgün çalışmasını durduğunda düzensiz kalp ritimleri veya aritmi oluşabilir. Kalbin atmasını işaret etmekten sorumlu olan hücreler ateş etmeyi durdurabilir, çok hızlı ateş edebilir veya tıkanabilir. Kalp hastalığı, yüksek tansiyon, koroner arter hastalığı veya kalbin yapısını ve işlevini etkileyen diğer durumlar da hızlı bir nabız veya atılan atımların gelişmesine katkıda bulunabilir. Fazla kilolu olmak, hareketsiz olmak, sigara içmek ve sağlıksız bir diyet yemek, kalbin düzensiz bir şekilde atmasına neden olan koşulların geliştirilmesinde rol oynayabilir.
Tanı
Hızlı bir kalp atışının veya çarpıntının, altta yatan hastalık, bir doktor birkaç test yapabilir. Bu, hastanın kalbin elektriksel aktivitesini sürekli olarak kaydeden 24 ila 48 saat boyunca bir monitör takmasını içerir. Anormal ritimlerin strese, egzersize veya yemeklere denk gelip gelmediğini veya bilinen bir tetikleyiciyle oluşup oluşmadığını belirlemek için bir günlük tutulabilir. Günlük ayrıca, belirli bir hastalığın tanısını doğrulamaya yardımcı olabilecek herhangi bir semptomu kaydetmek için de kullanılır. Bir elektrokardiyografi veya EKG, monitörle aynı şeyi yapar; Bununla birlikte, bu test bir hastanede veya doktorun ofisinde kısa bir süre için yapılır. Bu cihazlar kalbin ritminden ne sıklıkta attığını, kalpte meydana gelen elektriksel aktivitenin tam tipini ve kalbin atımının gücünü gösterebilir. Aritmi nedenini saptamaya yardımcı olmak ve herhangi bir tedavinin gerekli olup olmadığına karar vermek için bu veriler kan testleri, fizik muayene ve diğer taramalarla birleştirilebilir. oranı veya çarpıntı kesin nedeni ile belirlenir. Aritminin ciddi olmadığı belirlenirse, yaşam tarzı değişiklikleri yapmak gerekli olan tek şey olabilir. Bu, sağlıklı beslenmeyi, sigarayı bırakmayı, kilo vermeyi ve düzenli egzersiz yapmayı içerir. Stresi yönetmek ve alkol, kafein ve bazı yiyecekler gibi tetikleyicileri önlemek de yardımcı olabilir. Tedavi gerekirse, California San Francisco Üniversitesi, bir doktorla kalp atış hızınızı düzenlemeye yardımcı olabilecek ilaçlar hakkında konuşmanızı önerir. Ağır vakalarda, kalp pili takmak veya hatalı elektrik sinyallerine neden olan anormallikleri düzeltmek için ameliyat gerekebilir.
, , ] ]