Helicobactor pylori, mideyi ve ince bağırsakların ilk bölümünü enfekte edebilen bir bakteridir. MayoClinic.com'a göre, H. pylori'nin dünyadaki insanların yaklaşık yarısında mevcut olduğu düşünülmektedir. Birçok durumda, H. pylori hiçbir belirti veya semptomlara neden olmaz. Bununla birlikte, ülser ve mide kanseri gibi ciddi hastalıklara yol açabilir. Doktorlar genellikle enfeksiyonları ortadan kaldırmanın yanı sıra komplikasyonları kontrol altına almak için ilaç da önerirler.
Antibiyotikler
Doktorlar genellikle H. pylori enfeksiyonlarını tedavi etmek için antibiyotik ilaçları reçete eder. Doktorlar tipik olarak, bakterilerin belirli bir antibiyotiğe direnç geliştirmeyeceği umudundaki ilaçların bir kombinasyonunu reçete eder. En sık öngörülen antibiyotikler amoksisilin, klaritromisin, tetrasiklin ve metronidazoldür. Hastalar tipik olarak 14 gün boyunca iki antibiyotik ilacı alırlar. Tetrasiklin ve metronidazol genellikle ağızda kötü bir tada neden olur. Bu antibiyotiklerde sık görülen diğer yan etkiler baş dönmesi, mide bulantısı, kusma ve ishaldir.
Proton Pompa İnhibitörleri
antibiyotik ilaçlar daha etkilidir. Proton pompa inhibitörleri arasında omeprazol, lansoprazol, pantoprazol, rabeprazol ve esomeprazol bulunur. Bu ilaçlar asit üreten hücrelerde pompaların kapatılmasıyla çalışır. Proton pompası inhibitörlerinin yaygın yan etkileri arasında baş ağrısı, ishal, kabızlık, hafif ateş, beyaz lekeler ve ağız ve mide ağrıları içinde yaralar bulunur. 2010 yılı itibariyle, ABD Gıda ve İlaç İdaresi, hem reçetesiz hem de reçeteli proton pompa inhibitörlerini alanlara, kalça, el bileği ve omurganın kırılma potansiyelindeki artış konusunda kullanıcıları uyarmak için yeni güvenlik uyarıları yayınladı.
H2 Blockers
H2 blokerleri midede üretilen asit miktarını azaltarak çalışır. Tezgâh üzerinde ve reçeteyle H2 blokerler kullanılabilir. Bu sınıftaki ilaçlar arasında nizatidin, ranitidin ve famotidin bulunur. Hastalar genellikle yatmadan önce günde bir kez veya sabah bir kez ve gece bir kez günde iki kez bir doz alırlar. H2 blokerlerinin yan etkileri nadirdir, ancak ishal, zor idrara çıkma, ağız ve ciltte kuruluk, baş ağrısı, saç dökülmesi, kulaklarda çınlama, uyumakta zorluk, kadınlarda meme ağrısı ve şişlik ve cinsel yeteneklerde azalma olabilir.
, , ] ]