Yiyeceklerin sıkışması ve yutulması zorluğu korkutucu bir durum olabilir. Yemek borusunu besleyen sinirler (ağızdan mideye giden tüp) kalbi besleyen sinirlerdir. Sonuç olarak, beyin çok fazla adrenalin açığa çıkararak büyük bir dikkatle tepki verir. Alarmlar çalıyor. Beynin bildiği kadarıyla, bir kalp krizi geçiriyorsunuz.
Farklı Yutma Problemleri
Eğer bir insan yarım ekmek parçasını düşürür ve aniden tam bir somunu düşürmüş gibi hissederse, Sorunun nedeni açıktır. Ekmek toparlanır ve kolayca yemek borusu spazmı dalgasına yakalanır. Bu, bir yemeğin ilk ısırmasını yutmakta sürekli olarak zorluk çeken veya sıvıları bile yutmakta zorlayıcı olan birinden daha fazla sorun değildir. Kronik zorluk yutma, asla göz ardı edilmemelidir. Bir şeylerin çok yanlış olduğunun bir işareti. Doktorunuzla görüşün.
Kırmızı Şarap Beni Kimin Yapar
Yemek borusu geri akışına neden olan bazı yiyecekler vardır, bu da yiyecek ve mide içeriğinin yanlış yöne gitmesi anlamına gelir. Kırmızı şarap, domates ve kayda değer derecede sıcak veya soğuk sıvılar listeye girer. Bu yiyecekler, mide salgılarının asiditesinde bir artışa ve bazı insanlar için, yiyeceği mideye taşıyan kasılma dalgasında bir işlev bozukluğuna neden olur. Basit bir çözüm beyaz şaraba geçmek ve domateslerden uzak durmaktır. Bu ölümden daha kötü bir kadere benziyorsa, yemekten 30 dakika önce simetidin veya ranitidin gibi bir ilaç almayı deneyin.
Bu bir Balk!
Arka arkaya iki kez yutun. Ardından, hızlıca üçüncü kez yutmayı deneyin. Hiçbir şey olmuyor. Yutmaya çalışırken “balking” yapıyorsunuz. Bunun nedeni, yutmanın ilk bölümünün, motor korteksinizin doğrudan kontrolü altındaki "çizgili kas" kasları tarafından kontrol edilmesidir. Yutkunmanın ikinci kısmı, kabaca özofagusun son üçte ikisi, bağırsak kası olan düz kasla beslenir. Yemek borusu düzgün çalıştığında, gıdaları ağızdan mideye koordine edilmiş bir kasılma dalgası içinde kaydırır. Ancak başka bir kasılma dalgasıyla ilgilenmeden önce dinlenmeyi gerektirir, temelde yiyeceğe yeni evinize, karnınızın içine yerleşmek için bir şans verir.
Hayır ... Gerçekten ... Yutmuyorum
Globus hystericus adı verilen bir durum var. Bu durumu olan insanlar kaygı nedeniyle yutmakta zorluk çekerler. Özofagusun son üçte ikisi düz kasla beslendiğinden, sinir ileticileri ve duygulardan etkilenen sinir hormonları işlevlerinde rol oynar. Herkes, sınava girmek gibi stresli durumlarda "bağırsak ağrısı" ile ilgili olabilir. Globus hystericus da benzer bir durumdur. Fark, durumun kronik bir duruma dönüşebilmesidir. Yutma zorluğu vücudun “Bilmek isteyebileceğini düşündüm, gerçekten YAKINLIĞIM!” Demesinin bir yolu olur.
, , ] ]