Vücudunuzda gama-linolenik asit adı verilen bir çoklu doymamış yağ asidi, vücudunuzda linoleik asitten yapılabilir - yağlar dahil olmak üzere gıda yağlarında esansiyel bir yağ asididir. Sentezinden sonra gama-linolenik asit, antiinflamatuar özelliklere sahip diğer bileşiklere dönüştürülür. Linoleik asidin gama-linolenik aside yetersiz dönüşümü, enflamatuar bozukluklara katkıda bulunabilecek belirgin bir esansiyel yağ asidi eksikliği oluşturabilir. Çoğu insan yeterli gama-linolenik asit yapar ve takviye almak zorunda değildir. Bu veya herhangi bir ilacı almadan önce doktorunuzla konuşun.
Gamma-Linolenik Asit Beslenme
Gamma-linolenik asit esansiyel bir yağ asidi değildir; bu, bu maddeyi sağlamak için diyetinize güvenmediğiniz anlamına gelir. Delta-6-desatüraz adı verilen bir enzim, linoleik asit adı verilen temel omega-6 yağ asidini vücudunuzdaki gama-linolenik aside dönüştürür. Linoleik asitten üretildikten sonra, gamma-linolenik asit prostaglandin E1 dahil antiinflamatuar bileşiklere dönüştürülür. Delta Delta-6-desatüraz aktivitesi bazı kimselerde verimsiz veya kusurlu olabilir ve göreceli bir gama-linolenik asit eksikliği olabilir. aşırı hassas cilt koşullarına ve diyabetle ilişkili sinir hasarına katkıda bulunur. Delta-6-desatüraz yetmezliği olan kişiler, akşam çuha çiçeği yağı veya siyah frenk üzümü çekirdeği yağı da dahil olmak üzere gama-linolenik asit bakımından zengin diyet takviyelerinden faydalanabilirler.
Atopic Eczema
atopik dermatit olarak da bilinen Atopik egzama, yaygın bir kalıtsal enflamatuar cilt hastalığıdır. Etkilenen insanlar, tahriş edicilere aşırı duyarlı kuru, kırmızı, pullu ve kaşıntılı cilde sahiptir. Bu durum, yüksek düzeyde linoleik asit ve kanda dolaşımdaki düşük gamma-linolenik asit seviyeleri ile ilişkilidir, linoleik asidin gama-linolenik aside dönüşmesinin bozulmasına neden olur.
Gama-linolenik asit kaynakları ile besin takviyeleri Bazı çalışmalarda atopik dermatit semptomlarını iyileştirdiği bulunmuştur. Örneğin, “Oleo Bilim Dergisi” nin Aralık 2011 sayısında yayınlanan bir çalışmada, 4 hafta boyunca günde 200 mg gama-linolenik asit içeren test yiyeceklerinin tüketilmesinin hafif dermatitli kişilerde semptomları hafiflettiği tespit edildi.
Diyabetik Nöropati
Diyetsel linoleik asidin gama-linolenik aside dönüştürülmesi işlemi diyabeti olan kişilerde genellikle yetersizdir. Ortaya çıkan gama-linolenik asit eksikliği, gözlerdeki, böbreklerdeki, kan damarlarındaki ve sinirlerdeki retinada uzun süreli hasara neden olabilir - diyabetik nöropati. 1 yıllık bir süre boyunca günde 480 mg gama-linolenik asidin etkisi, hafif diyabetik nöropatisi olan 111 kişiden oluşan klinik bir çalışmada değerlendirildi. Gama-linolenik asit takviyesi alan insanlar, çalışma sonunda, diyabet hastası olanlara göre anlamlı olarak daha iyi sinir ve kas fonksiyonlarına sahiptiler, “Diyabet Bakımı” Ocak 1993 sayısında çıkan rapora göre: Romatoid Artrit
Romatoid artrit, etkilenen eklemlerde ağrı, şişlik, iltihap ve fonksiyon kaybına neden olan bir sağlık durumudur. Kanıt yetersiz olsa da, gama-linolenik asit takviyeleri "Sistematik İncelemeler Cochrane Veri Tabanı Veri Tabanı" nın 16 Şubat 2011 tarihli sayısında yayınlanan bir incelemeye göre romatoid artrit hastalarına faydalı olabilir. Örneğin, aktif romatoid artriti olan 56 kişide, 1 yıl boyunca günde 2,8 g saflaştırılmış gama-linolenik asit içeren bir ek, "Artrit ve Romatizma" Kasım 1996 sayısında yayınlanan bir klinik çalışmaya göre artrit semptomlarını belirgin şekilde hafifletti.
Önlemler
Gama-linolenik asit takviyeleri genellikle iyi tolere edilse de, herhangi bir ilaç ya da takviyede olduğu gibi yan etkiler ortaya çıkabilir. Özellikle uzun süreli kullanımda veya yüksek dozlarda sindirim sistemi rahatsızlığı bildirilmiştir. Gama-linolenik asit takviyeleri, aynı zamanda antiseizür ilaç tedavisinin etkinliğini de azaltabilir.
Herhangi bir olumsuz etkileşim olmadığından emin olmak için aldığınız tüm ilaçlar ve takviyeler hakkında sağlık uzmanınıza bilgi verdiğinizden emin olun.