Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu veya DEHB, evde ve işte veya okulda işlev kaybını içeren ciddi bir zihinsel bozukluktur. DEHB olan bireylerin yoğunlaşmasında temel bir zorluk vardır, ancak bir bütün olarak bozukluk daha karmaşıktır. DEHB, yönetici işleyiş sisteminin bozulmasına neden olur. Yönetici işleyişi, dikkat, çalışma belleği, işlem hızı ve soyut düşünme ve strateji oluşumunun bazı yönlerini ifade eder. Bozukluğun ciddiyeti göz önüne alındığında, bilim adamları lesitin gibi çeşitli maddelerin tedavi ve etiyolojiye nasıl dahil edildiğine bakmışlardır.
Lesitin nedir?
Lesitin aslında bir grup bileşik için kullanılan terimdir. lipitler, trigliseritler ve az miktarda karbonhidrat. Bu grup, özellikle hücre zarları için yapı ve koruma sağlayan çeşitli yağ asitlerini içerir. Lesitin, soya fasulyesinde, üzüm çekirdeğinde ve ayçiçeğinde bulunabilir. Hayvansal kaynaklar açısından, balık ve yumurtalar bu bileşiği sağlar. Lesitinin, kilo kaybı ve kardiyovasküler iyileşme de dahil olmak üzere sağlıkla ilgili birçok iddiaları vardır.
DEHB'de Yağ Asidi Eksikliği
Lesitine şemsiye adı altında yer alan yağ asitleri DEHB ile ilişkilidir; bozukluğu eksiklikler göstermiştir. 2007'de, Avustralya'da DEHB ve artan susuzluk ve kuru cilt gibi yağ asidi eksikliği semptomları olan araştırmacılara, omega-3 ve omega-6 çoklu doymamış yağ asitleri içeren takviyeler verildi. "Prostaglandinler, Lökotrienes ve Esansiyel Yağ Asitleri" dergisinde yayınlanan sonuçlar, tedaviden sonra DEHB belirtilerinde düzelme göstermedi. Araştırmacılar, yağ asidi eksikliğinin DEHB'de güvenilir bir faktör olmadığı sonucuna vardılar.
DEHB Tedavisinde Yağ Asitleri
2009 yılında, Fransa'daki araştırmacılar, yağ asitlerinin DEHB'yi tedavi etmenin bir yolu olarak baktılarını söyledi. . DEHB olan çocuklara yardım etmek için yağ asidi takviyesi kullanma olasılığını inceleyen çeşitli çalışmaları gözden geçirdiler. Çalışma sonuçları "Nörofarmakoloji" dergisinde yayınlandı ve takviyeleri alan çocuklar kanlarındaki toplam esansiyel yağ asitleri seviyelerinde artış gösterse de, DEHB belirtilerinde herhangi bir değişiklik olmadığını gösterdi.
Yağ asidi ve lipid eksikliği ile DEHB arasında bir bağlantı olduğunu öne süren net bir klinik araştırma olsa da, bilim adamları lesitin gibi bileşiklerin hastalığı tedavi ettiğini doğrulayamamışlardır. 2011 itibariyle FDA, DEHB tedavisi için lesitin yağ asidi bileşiklerini onaylamamıştır. Diyetlerine yağ asidi takviyesi eklemek isteyen bireylerin beslenme değişiklikleri yapmadan önce bir doktora danışmaları gerekir.