|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Hastalıklar ve Yaralanmalar
Sağlığı ve Hastalıkları

DEHB ve Şizofreni

Ulusal Ruh Sağlığı Enstitüsü'ne göre ABD'de yetişkinlerin yüzde 1,1'i şizofreni ve yetişkinlerin yüzde 4,1'i DEHB'dir. Bu hastalıkları olan hastalar, işleyişinde zorluk yaşayabilir. Örneğin, DEHB'nin hiperaktivite ve dikkatsizlik belirtileri okul çalışmalarına müdahale edebilir. Şizofreni ile hastalar neyin gerçek neyin gerçek olmadığını belirlemekte zorlanırlar. Bu koşulların ikisi de hastalar için sorunlara yol açsa da, farklı türde ilaçlar ve tedaviler yardımcı olabilir.

Türleri

Farklı DEHB ve şizofreni türleri vardır. Ulusal Ruh Sağlığı Enstitüsü, semptomlarına göre farklılık gösteren üç tür DEHB tanımlamaktadır. Örneğin, dikkatsiz DEHB olan bir hastada altı veya daha fazla dikkatsizlik belirtisi varken, hiperaktif-itici DEHB olan bir hastada altı veya daha fazla hiperaktif ve dürtücü semptom vardır. Üçüncü tip DEHB, kombine DEHB ile, hastalar altı veya daha fazla hiperaktif-impulsif semptom ve altı veya daha fazla dikkatsizlik semptomuna sahiptir. şizofreni ve farklılaşmamış şizofreni. Farklılaşmamış şizofreni hastalarında, katatonik şizofreni kaynaklı katı kaslar, paranoid şizofrenide tartışmadan arındırıcı ve düzensiz şizofrenide çocuksu davranışlar gibi birden fazla tipte semptomlar vardır. Rezidüel şizofreni hastaları, diğer şizofreni türleri olan hasta kadar semptom göstermezler.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bazı DEHB hastalarında şizofreni gelişme riski daha yüksektir. “Çocuk DEHB Artı Bozukluğa Göre Göreceli Olduğunda Şizofreni Riski Yükseliyor” makalesinde Joan Arehart-Treichel, şizofreni hastalığına sahip bir kardeşi veya ebeveyni olan DEHB hastalarının daha sonraki yaşamlarında şizofreni gelişme riskinin daha yüksek olduğunu açıklamaktadır. Çalışmada şizofren akrabası olan 29 kişi ve şizofren akrabası olmayan 30 kişi incelendi. Şizofrenik bir akrabaya sahip katılımcıların dokuzu DEHB için tanı kriterlerini yerine getirmiştir. Bu dokuz katılımcı, nörolojik şizofreni belirtileri için kontrollere ve DEHB'si olmayan fakat şizofreni akrabası olan katılımcılara göre daha yüksek puan aldı.

Onset

Şizofreni ve DEHB farklı başlangıç ​​yaşlarına sahipti. Şizofrenide, başlangıç ​​yaşı cinsiyete göre değişir. Ulusal Akıl Sağlığı Enstitüsü, kadınların 20 yaşlarında veya 30'ların başında iken şizofreni belirtileri göstermeye başladığını, erkeklerin ise gençlik yaşlarının sonlarında ve 20'li yaşların başlarında belirtileri göstermeye başladığını açıklıyor. DEHB belirtileri çok daha genç başlar. Ulusal Ruh Sağlığı Enstitüsü, çocukların 3 ila 6 yaşları arasında semptomlar göstermeye başladığını belirtmektedir, ancak semptomlar yetişkinliğe devam edebilir.

Tedavi

DEHB hastaları ve şizofreni hastaları kontrol etmek için ilaç alabilir. semptomlar. MedlinePlus, amfetamin-dekstroamphetamin gibi uyarıcı ilaçların, hastalık için en yaygın reçeteli ilaç olduğunu belirtir. Başka bir seçenek, atomoksetin olarak adlandırılan uyarıcı olmayan bir ilaçtır. Şizofrenide antipsikotik denilen ilaçlar hastalığın semptomlarına yardımcı olabilir. Ulusal Akıl Sağlığı Enstitüsü antipsikotikleri iki gruba ayırır: haloperidol gibi tipik antipsikotikler ve olanzapin gibi atipik antipsikotikler. Bazı hastalar farmakolojik olmayan tedavilerden yararlanabilir. Şizofreni ve DEHB hastaları için sosyal beceri eğitimi, sosyal işleyişinde onlara yardımcı olabilir. DEHB hastaları, kendilerine itici ve hiperaktif davranışlarını nasıl kontrol edeceklerini öğreten davranış terapisinden de yararlanabilirler.

Komplikasyonlar

Uygun tedavi olmadan, DEHB ve şizofreni diğer sorunlara yol açabilir. Örneğin, MedlinePlus hem DEHB hem de şizofreni hastalarının tedavi gerektiren bir madde kötüye kullanımı sorunu geliştirebileceğini belirtmektedir. Tedavi edilmeyen DEHB okulda ve işte sorunlara yol açabilir. Şizofreni hastaları ilaçlarını almazlarsa, halüsinasyonlar ve sanrılar gibi belirtilere tekrar başlayabilirler.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]