Nörolojik bir bozukluk, beyni, omuriliği ve sinirleri içeren sinir sisteminin rahatsızlığıdır. Nörolojik yaralanmaya bağlı olarak, nörolojik bozukluğu olan çocuklar hareket, konuşma, düşünme, görme veya duyma konusunda zorluk yaşayabilir. Çocuklarda bazı nörolojik bozukluklar kalıtsaldır ve diğerleri hamilelik sırasında, doğum sırasında veya daha sonra çocukluk döneminde gelişir. Çocukluk çağında sık görülen nörolojik bozukluklar arasında dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, otizm, serebral palsi ve travmatik beyin hasarı sayılabilir.
Belirtiler nörolojik hastalığın türüne bağlı olarak değişir. Çocuklar arasında yaygın görülen bir nörolojik hastalık, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu veya DEHB'dir. DEHB olan bir çocuk konsantrasyon güçlüğü çekmektedir ve huzursuzdur.
Diğer yandan, tekrarlayan eylemler, sınırlı ilgi alanları ve sosyal ve iletişim becerileri, otizmi karakterize eder. Otizmi olan çocuklar, genellikle sosyal etkileşim, rol yapma oyunu, konuşma ve gözle teması sağlama gibi sözsüz iletişim gibi zorluklarla karşılaşırlar.
Beyin felci, vücut hareketini ve kas tonusunu etkileyen beyin hasarının neden olduğu bir grup hastalıktır. Serebral palsili çocuklar yürüme, yemek yeme, kıyafet değiştirme veya diğer ortak faaliyetlerde bulunma konusunda zorluk yaşayabilirler.
Travmatik beyin hasarı veya TBI, dış kuvvet beyne zarar verdiğinde ortaya çıkar. TBH belirtileri yaralanmanın yeri ve ciddiyetine bağlı olarak değişebilir ve hareket, düşünme, konuşma, görme veya duyma ile ilgili zorluklar içerebilir.
Etiyoloji
Pediatrik nörolojik hastalıkların nedenleri değişebilir. Ulusal Nörolojik Bozukluklar ve İnme Enstitüsü tarafından rapor edilmiştir. Serebral palsi ve TBH beyin hasarından doğar. Araştırmacılar, DEHB ve otizmin genetik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklandığına ve hastalıklara neden olan belirli mekanizmaların araştırıldığına inanmaktadırlar.
Onset
Başlangıcın yaşı, Ulusal Enstitüye göre değişebilir. Nörolojik Bozukluklar ve İnme. Serebral palsi, rahim içinde, doğum sırasında veya erken çocukluk döneminde gelişir. Otizm tipik olarak 3 yaşından önce ortaya çıkar. DEHB tanısı için belirtiler 7 yaşından önce görünmelidir. TBI'ların en fazla olduğu gençler ve genç yetişkinler arasında gerçekleşmektedir.
Yaygınlık
30 Ocak 2007'de yapılan bir araştırmaya göre, Nöroloji konusunun, her 1000 çocuğun yaklaşık 2'sinde otizmi olduğu tahmin edilmektedir. Serebral palsi 1.000 çocuktan yaklaşık 2'sini etkiler. DEHB 1000 çocuktan yaklaşık 34'ünde görülür. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, 0-14 yaş arası çocuklar arasında her yıl yaklaşık 475.000 TBI görülür.
Tedavi
Nörolojik hastalık tedavisi durumun türüne ve ciddiyetine göre değişir. Tedavi ilaç, cerrahi, fizik tedavi, konuşma terapisi ve psikoterapiyi içerebilir. Çocuğa belirli açıklar konusunda yardımcı olmak için tekerlekli sandalyeler, kaşlı ayraçlar ve gözlükler gibi aygıtlar gerekebilir.