|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Hastalıklar ve Yaralanmalar
Sağlığı ve Hastalıkları

Monosodyum Glutamatın Nörolojik Etkisi

Monosodyum glutamat, ticari olarak yaklaşık bir yüzyıl boyunca kullanılan yaygın bir gıda katkı maddesi ve lezzet arttırıcıdır. Birçok gıda katkı maddesi gibi, obezite, gıda bağımlılığı, migren ve diğer nörolojik durumlar da dahil olmak üzere çeşitli sağlık problemleriyle ilişkilendirilmiştir. ABD Gıda ve İlaç İdaresi tarafından “genellikle güvenli olarak kabul edilir” olarak sınıflandırılmasına rağmen, bazı araştırmacılar MSG'nin insan vücudunda toksik etkilere sahip olduğuna inanmaktadır.

MSG Tarihçesi

MSG, glutamik bir sodyum tuzu olduğunu doğal olarak oluşan bir amino asit olan asit. İlk olarak 1907'de bir Japon araştırmacı tarafından deniz yosunu ekstraktından izole edildi. Şefler kısa süre sonra, MSG'nin yiyeceklere eklendiğinde lezzetli, lezzet arttırıcı bir etki sağladığını fark etti. Bundan kısa bir süre sonra, MSG tozu Japonya'daki Ajinomoto Corporation tarafından 1909'da patentlendirilmiş ve bir lezzet arttırıcı madde olarak satılmıştır. MSG, ABD’ye 1947’de Accent adıyla tanıtıldı. MSG, Çin restoranlarında yemek yiyen kişilerde çeşitli semptomlara neden olan şüpheli bir ajan olarak rezil oldu. Bununla birlikte, MSG artık hemen hemen tüm fast-food zincirleri tarafından kullanılmaktadır ve çok çeşitli gıda maddelerinde bulunur.

MSG'nin Genel Etkileri

MSG, sıçanları büyütmek için kullanılan araştırma çevrelerinde iyi bilinen bir bileşiktir. deney için, çünkü önemli ölçüde insülin üretimini arttırır. “Çağdaş Beslenme” ye göre, gıda katkı endüstrisi, MSG'nin bağımlılık özelliklerine sahip olduğunu ve insanların kilo almasına neden olabileceğini kolayca itiraf ediyor, ancak bunun bazen yetersiz beslenen yaşlı insanlar için yararlı olabileceğini iddia ederek kullanımını haklı çıkarmaktadır. MSG'nin ana bileşeni olan Glutamat, beyindeki primer uyarıcı nörotransmiterdir ve aşırı alındığında nörolojik semptomlarla ilişkilendirilmiştir.

MSG'nin Potansiyel Nörolojik Etkileri

Beyindeki kimyasal iletişim için çok dikkatli bir şekilde dengede ve yönetildikleri önemlidir. Bununla birlikte, aşırı miktarda bir nörotransmitter, hücrelerin zarar verdiği noktaya aşırı heyecan veren bir madde olan eksitotoksin olmasına neden olabilir. 2001 tarihli “Nöroloji Arşivi” sayısında yayımlanan bir makaleye göre, glutamat dengesi bozulduğunda bu madde nörotoksik hale gelebilir ve bu da hücre ölümüyle sonuçlanan enzimatik basamaklara neden olabilir. Bazı araştırmacıların MSG ile ilişkili olabileceğini iddia ettiği nörolojik durumlar migren, nöbet, otizm, dikkat eksikliği bozukluğu, hiperaktivite, Alzheimer hastalığı, Lou Gehrig hastalığı, multipl skleroz ve Parkinson hastalığını içerir. Ancak, “Avrupa Klinik Beslenme Dergisi” nin 2007 tarihli bir sayısına göre, uluslararası bir uzman ekibi MSG'nin “tüm popülasyon için zararsız” olduğu sonucuna vardı. Günde 16 mg /kg vücut ağırlığının güvenli sınır olduğunu belirtti. MSG tüketimi için

Gıdalarda MSG'nin Kapsamı

MSG yaygındır, özellikle hazır stok ve çorbalar, baharatlar, barbekü sosu ve salata sosları, pek çok konserve gıda gibi çeşnilerde bulunur. Patates ve tortilla cipsleri gibi atıştırmalık yiyeceklerde olduğu gibi, MSG de halkın olumsuz görüşü nedeniyle bileşen etiketlerinde nadiren listelenmiştir.Ayrıca hidrolize edilmiş sebze veya bitki proteini, bitki proteini ekstresi, maya olarak listelenebilir “Beslenme ve Halk Sağlığı” na göre diğer terimler arasında protein özü veya dokulu protein.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]