Kan basıncı, kalp hastalığı, felç ve yüksek tuzlu diyet gibi genel diyet endişeleriyle ilgili tartışmalarda sıklıkla görülen önemli bir tıbbi konudur. Ancak belirli sağlık alışkanlıklarının ötesinde, vücudun kan basıncını otomatik olarak düzenleyen kendi iç sistemleri vardır. Sonuçta, bu sistemler vücuttaki diğer her şey gibi, doğal olarak beyin fonksiyonuna bağlıdırlar.
Medulla Oblongata
Beynin kan basıncının düzenlenmesinden sorumlu alanı medulla oblongatadır. Bu beyin sapının bir parçasıdır ve orta beyin ile pons'un altında yatıyor. Evrimsel olarak konuşursak, beynin en eski alanıdır, temel yapısını sürüngenler gibi daha ilkel yaşam biçimleriyle paylaşır. Doğrudan omuriliğe bağlanır ve böylece beyne giden ve beyinden gelen tüm bilgilerin geçiş noktası olarak işlev görür. Buna göre, işlevi yaşamın, solunumun, kalp atış hızının ve kan basıncının en temel yönlerinin düzenlenmesidir.
Medulla kan basıncını nasıl düzenler?
Medulla oblongata vücuttaki kan basıncını düzenler. baroreceptors denilen şeyin kullanımı. Bu reseptörler, dolaşım sistemi boyunca basınçtaki değişiklikleri tespit eder ve daha sonra bu değişiklikleri medulla snet elektro-kimyasal sinyallere çevirir. Bunu, arter duvarında meydana gelen gerilme veya büzülmeye otomatik olarak cevap vererek yaparlar.
Kalp atış hızını değiştirme
Vücudun organlarının nispeten dar bir optimum aralıkta uygun kan akışı gerektirmesi nedeniyle medulla bu sinyalleri aldığında kan basıncı, sempatik veya parasempatik sinir sistemi yoluyla kalp atış hızını arttırır veya azaltır. Sempatik sinir sistemi genellikle vücutlarda stres zamanlarında otomatik işlevi düzenler ve parasempatik de normal çalışmasını yapar.
Kan akışını kısıtlama veya genişletme
Kalbin kan pompalama hızını değiştirmenin yanı sıra medulla, kan akışını sınırlandırmak veya arttırmak için kan damarlarının kasılmasını veya genişlemesini uyarabilir. Medulla tarafından uyarılan bu değişikliklerin birleşimi sonuçta vücuttaki kan basıncını kontrol eder.
Kan basıncını etkileyen dış etkenler
Sürekli olarak iç ve dış etkilenen olumsuz bir geri besleme döngüsü vardır vücudu etkileyen faktörler. Örneğin, hayati tehlike oluşturan durumlardan kaynaklanan stres yaşayan bir kişi kanlarında adrenalinde bir artışa neden olur, bu aynı zamanda kalp atış hızı ve kan akışındaki değişiklikleri de uyarabilir ve böylece kan basıncını da etkiler. Bu yüzden yüksek tansiyonu olan insanlara genellikle stresli veya tehlikeli durumlardan kaçınmaları söylenir.
Halen, beynin kan basıncını daha iyi düzenleyen hastalarda kan basıncını daha iyi düzenlemesine yardımcı olmak için elektronik implantlar kullanma çabaları sürmektedir İnme ve diğer yüksek tansiyonla ilgili hastalıklar için yüksek risk altında.