Sigara içmek sizi yoruyor mu? Bu soruyu doğru bir şekilde cevaplamak için iki farklı zaman dilimine bakmak zorundasınız. Sigaradaki bileşenlerden biri olan nikotin bir uyarıcıdır ve bir sigaraya sahip olmak sigara içenlere hemen bir destek verir. Ancak, sigaranın kalbe, akciğerlere ve kaslara zarar veren kümülatif etkileri, akciğer kanseri ve kalp hastalıkları dahil olmak üzere yorgunluk, hareketsizlik ve ciddi hastalıklara neden olabilir.
Nikotin
Nikotin sigaradaki aktif maddedir. ve Ulusal Uyuşturucu Bağımlılığı Enstitüsü'ne göre, soluma saniyelerinde hareket eder, kalp atış hızı ve kan basıncında bir artışı tetikler, solunum değiştirir ve adrenalini serbest bırakır. Beyinde nikotin, ruh halini, iştahı ve hafızayı etkileyen nörotransmiterler üzerine etki eder ve zevk ve ödül duygularını harekete geçirir. Ancak Nikotin, MedlinePlus'a göre sigara içen kişinin kendini yorgun, depresyonda ya da endişeli hissetmesine neden olarak hızla tükeniyor.
Katkı Maddeleri
MedlinePlus'a göre sigara dumanı binlerce farklı kimyasal içeriyor. Bunların derhal nikotinin yaptığı gibi vücudu etkilemez, ancak en az 60ının kansere neden olduğu bilinmektedir; bu nedenle sağlığınızı ve sıhhatinizi zamanla ciddi şekilde etkiler.
Akciğerler
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı yaygındır. sigara içen. Amerikan Torasik Derneği, KOAH'ın temel semptomlarını, yorgunluk, halsizlik ve nefessiz kalmanın yanı sıra öksürük ve hırıltı gibi duygular içerdiğini bildirmektedir. KOAH'ın sonucu olarak yorgunluk veya nefes darlığı çeken insanlar, egzersizlerini kısıtlayabilir, bu da fitness kaybına neden olabilir, bu da onları daha da yorgunlaştıracak, bu nedenle yorgunluk ve halsizlik döngüsü tetikleyebilir. Sigara içmek kalp atış hızınızı yükseltir ve adrenalini uyarır, sizi daha uyanık hissetmenize neden olur, ancak aynı zamanda duman kan hücrelerine zarar verir ve Ulusal Kalp, Akciğer ve Akciğerlere göre kalp ve kan damarlarının işlevine zarar verebilir. Kan Enstitüsü Sigara içmek kalp hastalıklarında yaşam kalitenizi ciddi şekilde azaltabilecek önemli bir risk faktörüdür.
Kaslar
“Hint Deneysel Dergisi'nde bildirilen 19 ila 30 yaşındaki sporcuların bir çalışması Biyoloji, ”dedi. Sigara içen sporcuların sigara içmeyenlere göre kas kuvveti ve esneklikte önemli düşüşler gösterdiğini gösterdi. Sigara içmek de erektil disfonksiyona neden olabilir. Sigara içen 8,500 Avustralyalı erkeğin yaptığı bir araştırma, genç erkeklerde bile sigara içme ile iktidarsızlık arasında anlamlı bir bağlantı olduğunu göstermiştir.
, , ] ]