Sabah sıkışıklığı bazı insanlarda sık görülür ve bu durumu farklı faktörler getirebilir. Tıkanıklık, soğuk algınlığı, alerji ve sinüs sorunları olan kişilerde ortaya çıkar. Bazı durumlarda, bu kişiler gün içindeki tıkanıklık semptomlarını kontrol edebilir. Ne yazık ki, tıkanıklık geceleri geri döner ve sabahları burun tıkanıklığı veya solunum zorluğu ile sonuçlanır. Sabahları tıkanıklığı tedavi etmeden önce, sebebi tam olarak belirlemek zorunludur.
Uyku Pozisyonu
Sıkışıklığınız genellikle daha kötüdür veya uyku pozisyonunuz nedeniyle sabahları daha da gelişir. Yatakta yatmak, mukusun burun kanallarına yerleşmesine neden olur. Mukus, gece boyunca yoğunlaşır ve sabahları, burun tıkanıklığı veya solunum problemleri yaratır. Gece boyunca yükselmiş kalmak, mukusun buruna yerleşmesini önler ve düzenli drenaj sağlar. İki ya da üç yastığın üstünde yatmak, vücudunuzun gece boyunca hafifçe dik durmasına yardımcı olabilir.
Kuru Hava
Sabahları tıkanıklıkta rol oynayan diğer bir faktör de gece boyunca kuru havadır. Bu tür havanın solunması, vücudunuzun birikmeyi serbest bırakamadığı veya dışarı atamadığı noktaya kadar mukusu yavaş yavaş kalınlaştırır. Kuru hava, kış aylarında evde sıcaklığın yüksek olduğu yerlerde yaygındır. Nemlendiriciler, gece yatak odanıza nem ekleyerek sabah tıkanıklığının giderilmesine yardımcı olur. Bu nem sümüğü inceler ve nefes almayı geri kazandırır.
Alerjiler
Alerjiler sabahın sıkışıklığının bir başka yaygın nedenidir. Yastıklar, şilteler ve yatak örtüleri toz ve diğer alerjenler için bir üreme alanıdır - özellikle bu maddeler sık sık yıkanmadığından. Sekiz saat boyunca alerjenlerin üstünde uyumak, öksürme, hapşırma, sulu gözler ve tıkanıklık gibi birçok semptomu tetikleyebilir. Yatmadan önce bir antihistamin alarak, yatak ve yatak pedlerini haftada bir kez yıkayarak ya da tozu itmek için yatağınızın üzerine plastik koyarak alerjilerle ilişkili sabah tıkanıklığının nedenini giderin.