Sigara içmenin olumsuz etkileri oldukça kroniktir. Neredeyse herkes kanser veya amfizem gibi uzun vadeli tehlikelerden bahsedebilir, ancak sigara içmenin de hemen bir etkisi vardır. Sigara kullanımı, vücuttaki her sistemi etkileyen bir olaylar zincirini tetikler. Nefes alma hızı ilk göze çarpan değişiklikler arasında ve derinlerde meydana gelen hasar için kırmızı bir bayrak arasındadır.
Akciğerlerdeki Etkileri
İlk sigaradan sonra, sigara ve tüm kimyasalları sigaraya zarar vermeye başlar. akciğerler. Hemen ciğerlerinizi temiz tutan kirpikleri şiddetlendirir. Sonunda bu kirpikler katranla tıkanır ve hava yolu geçitleri daralır. Tüm solunum sisteminin astarı kalınlaşır ve iltihaplanır ve hava yolunu daha da daraltır. Sigara ayrıca, ciğerlerdeki elastini de bozar, bu da hayati organın, solunum sırasında genişlemesini ve geri çekilmesini sağlar, Smoking-cessation.org'a göre.
Kardiyovasküler Sistemdeki Etkileri
ilk inhalasyondan birkaç saniye sonra beyine ulaşır. Beyin daha sonra, Peer Curriculum'a ve Ulusal Uyuşturucu Bağımlılığı İnternet sitesindeki Ulusal Enstitü'ye göre, kan damarı daralmasını tetikleyen vücutta adrenalin salmaktadır. Smoking-cessation.org, bu damar daralmasının kan basıncını yüzde 10 ila 15 oranında artırdığını ve kalp atış hızınızı dakikada 10 ila 25 kez artırdığını belirtti. Kalbiniz adrenalin nedeniyle daha hızlı pompalamak zorunda kalır ve damar daralması nedeniyle daha zordur. Adrenalin basması ve kalp atış hızının artması, solunum sisteminizin ayak uydurmaya çalışmasından dolayı nefesi de etkiler.
Kandaki Etkileri
Karbon monoksit, sigara içerken akciğerlere ve kan dolaşımına salınan birçok kimyasal maddelerden biridir. Bu öldürücü gaz derhal kana geçer ve oksijenin beyin ve akciğerler gibi ihtiyaç duyduğu organlara emilmesini engeller. Kırmızı kan hücreleri aynı zamanda karbon dioksitin giderilmesinde kan dolaşımında birikmesine neden olarak daha az etkili hale gelir, daha az ve daha az oksijenin taşınmasına izin verir.
Önemi
Artan solunum hızı, sigara içmenin kaçınılmaz bir sonucudur. Enflamasyonla birlikte bir katran birikmesi hava yollarının kalınlaşmasına neden olur. Havanın hareket etmesi için bu küçük geçiş yolu, aynı havanın hacmini hareket ettirmek için daha hızlı ve daha fazla nefes almayı gerektirir. Damar daralması kan akışını azaltır, karbon monoksit oksijenin hayati organlara emilimini önler ve kırmızı kan hücreleri zararlı karbondioksiti gideremez. Bu birleşik reaksiyonlar vücudun organlarını çaresizce ihtiyaç duyduğu oksijeni alabilmesi için solunum hızını arttırır.
Önleme /Çözüm
Sigara içen için solunum hızını arttırmanın en açık ve başarılı yolu sigarayı bırakmaktır. . Son sigaranın 20 dakikasında kalp atışınız ve kan basıncınız normale döner. Sekiz saat içinde, karbon monoksit seviyeleri normale döner ve oksijen seviyesi artar. Tennessee Sağlık Bakanlığı web sitesine göre, 72 saat içinde akciğer kapasiteniz artar ve solunum kolaylaşır. Sigarasız her gün sağlığınızı önemli ölçüde iyileştirir ve nefes alma gibi en temel ancak hayati fonksiyonlarımız artık bir mücadele olmayacaktır.