Mevsimsel alerji teşhisinde ilk adım doktorunuz tarafından yapılan klinik değerlendirmedir. Doktorunuzun size soracağı sorular:
(1) Belirtileriniz mevsimsel bir düzen gösteriyor mu?
(2) Bu düzen bölgesel polenlere veya dış mekan küf sporlarına maruz kalmayla tutarlı mı? Yerel polen veya küf spor sayısı ile dalgalanıyor mu?
Polenlere maruz kalma kuru, rüzgarlı günlerde artma eğilimindedir ve yağmurla birlikte düşer. Bununla birlikte, küf sporları, bazıları fırtına öncesi artan, bazıları sıcak sıcaklıkla artan, daha değişkendir. Bilinen yaklaşık 150 insan alerjeni üreten yaklaşık 200 alerjenik küf türü vardır. Kesinlikle mevsimsel olan polen maruziyetinin aksine, küf türüne bağlı olarak küf maruziyeti birden fazla mevsimde ortaya çıkabilir.
Alerji testi için bir sonraki adım cilt ve kan testleridir.
Allerji Cilt Testleri
İki tür cilt testi vardır. Her iki tipte de, cildin dış katmanına az miktarda belirli bir alerjen içeren seyreltik bir çözelti yerleştirilir.
Bir delinme, çizilme veya delme testiyle cilt üzerine bir damla alerjenik özüt damlatılır. ve keskin bir alet küçük bir miktarın nüfuz etmesini sağlamak için cilt yüzeyini kırar.
İntradermal bir test ile, derinin yüzeyinin altına çok ince bir iğne ile az miktarda bir miktar enjekte edilir. p> Reaksiyon genellikle 15 dakika sonra kontrol edilir. Her iki durumda da, alerjik bir cevabı işaret eden “pozitif” bir sonuç, enjeksiyon bölgesinde kırmızı, kabarık ve bazen kaşıntılı bir yumru olan ve “kızarıklık” olan geniş bir kızarıklık alanı olan bir “kabarık” geliştirilmesini gerektirir. bu kabarıklığı çevreleyen. Reaksiyon görsel olarak ne kadar büyük olursa alerjik cevap o kadar şiddetlidir. Bu reaksiyonlar, alerjene maruz kalmanın neden olduğu histamin ve diğer maddelerin salınmasından kaynaklanmaktadır. Alerji ilacı testten en az 24 saat önce kesilmelidir, aksi takdirde yanlış negatif sonuç oluşabilir. Cilt testlerinin sonuçları, pozitif ve negatif kontrollere verilen tepkilerle karşılaştırılmalıdır, çünkü cildin enjeksiyona karşı duyarlılığı, enjekte edilen alerjenle ilgisi olmayan, insanlar arasında büyük farklılıklar gösterir. Bazı insanlar sadece çok hassas bir cilde sahiptir.
Alerji Kan Testleri
Kan testleri, test edilen spesifik alerjene veya potansiyel bir alerjen paneline karşı IgE antikorlarının varlığını arar. Kullanılan iki yöntem, RAST (radyoalerbosorbent testi) ve ELISA'dır (enzime bağlı immünosorbent deneyi). Her iki yöntemde de, hastanın kan serumunun küçük bir miktarı, saflaştırılmış ve özel olarak hazırlanmış test alerjeni ekstresi ile karıştırılır. Floresan veya radyoaktif izleyiciler daha sonra spesifik alerjene bağlanan IgE antikorları olup olmadığını belirler.
Cilt testi ve kan testi, seçilen alerjenlere Tip 1 aşırı duyarlılık varlığını belirleyebilir ancak bir kişinin semptomlarının olup olmadığını belirleyemez. Tedaviye verilen cevaba göre klinik olarak belirlenen alerjik reaksiyonun sonucudur.
Provokasyon testi, bir kişinin yaşadığı semptomların belirli bir maruziyete maruz kalma sonucu olup olmadığını belirleyebilecek tek test yöntemidir. alerjen test ediliyor. Bazen bir alerji cilt testi astımlı bir kişide hırıltı gibi semptomlara neden olabilir. Bu bir provokasyon şeklidir. Bronşiyal veya nazal provokasyon testlerinde, yanıtın ölçülebilmesi için bir alerjen çözeltisi burun veya akciğerlere solunur. Ciddi advers reaksiyon tehlikesi nedeniyle, provokasyon testleri sadece araştırma deneyi gibi dikkatle kontrol edilen koşullar altında yapılır.