Kürtaj, gebe kalma ürününün erken çıkışı olarak tanımlanır. Her devletin, geç dönem kürtajın neyi oluşturduğuna dair kendi tanımı vardır. Ortalama, bir fetüsün rahim dışında yaşayabileceği öne sürüldüğünde, yirmi birinci haftanın hamileliğini içeriyor gibi görünmektedir. Doktorlar, geç dönem kürtajlarını fetal doğum kusurları veya annenin güvenliği gibi bir takım nedenlerle yaparlar. Bütün kürtajlar, çoğu invazif tıbbi prosedür gibi, belli bir derecede risk ile geliyor. Gecikmiş kürtajlar, uygulanan prosedürün türüne bağlı olarak daha fazla tehlike taşıyabilir.
Enfeksiyon
Doktorlar, Diyet ve Tahliye (D ve E) olarak bilinen bir prosedürü kullanarak en geç dönem kürtajları uygular. Enfeksiyon olasılığı nedeniyle hastalara işlem başlamadan önce bir doz antibiyotik verilir. Hamilelik Merkezi bunun rahim içine verilen cerrahi aletlerden kaynaklanabileceğini belirtir. Ayrıca geride kalan fetal kısımlardan da kaynaklanabilir. Metal bir alet, tüm içeriği boşaltmak için uterusun iç yüzeyini çizer. Bununla birlikte, ölü doku hala rahim içinde kalabilir. Bu olduğunda, kalan doku çürümeye başlar ve sepsise neden olan kan dolaşımına girebilir. Sistemik bir enfeksiyonun belirtileri baş ağrısı, kas ağrıları, baş dönmesi ve genel bir hastalık hissini içerir. Sepsis ateşi ile veya ateşi olmadan ortaya çıkabilir.
Sepsis
Cleveland Clinic sepsis veya septisemiyi, vücudun yaygın pıhtılaşmaya ve enflamasyona yol açabilecek enfeksiyona verdiği yanıtın neden olduğu ciddi bir tıbbi durum olarak tanımlar. Physicians For Life, kürtaj hapı ve mifepriston olarak da bilinen RU486'nın kanama ve enfeksiyon sonucu önemli miktarda ölüm gösterdiğini bildirmektedir. Geç dönem kürtaj sonrası septisemi bulguları ateş, titreme, şiddetli karın ağrısı, kötü kokulu vajinal akıntı ve aşırı kanamadır.
Ağır Kanama
Herhangi bir kürtajdan sonra bir miktar kanama olması normaldir. Bununla birlikte, işlem sırasında uterus yırtılır veya delinirse, kanama riski vardır. Ulusal Kürtaj Federasyonu'na göre, normal adet döneminizin en ağır gününden daha büyük bir kanama yaşarsanız ya da bir saat içinde ikiden fazla maksi pedle ıslarsanız, derhal cerrahınızla görüşmelisiniz.>
Bu işlemi yapan doktor uterusu görmeden faydası olmaz. Aletler uterusa girdiğinde, delme veya yırtılma olasılığı ortaya çıkar. Geç dönemdeki düşükler sırasında, bu özellikle fetus daha büyük ve uterusun daha ince olması nedeniyle doğrudur. Delikli bir uterus olması durumunda, yırtılmayı kapatmak için ameliyat gerekli olabilir veya aşırı durumlarda uterusun çıkarılması gerekebilir.