Algılama, çocukların çevrelerini anlamalarını sağlayan duyulardan toplanan bilgiler aracılığıyla gelişir. Büyüdükçe, bebekler ve küçük çocuklar bilgileri kendileri için önemli olan ortamdan ayırt etmeyi öğrenirler. Bu bilgiyi filtreleme yeteneği, çocukların nesneleri ve olayları yorumlamasına ve eklemesine yardımcı olur. Piaget’in bilişsel gelişim evreleri algının gelişimini anlatıyor.
Sensorimotor Evre: Basit Refleksler
Basit refleksler alt bölümü doğumdan bir aylık. Bu yaşta bebekler, içsel reflekslerini sansasyon ve eylem yoluyla koordine etmeye başlarlar. Emmelerini ve kavramalarını sağlayan reflekslerle doğarlar ve gözleri ile nesneleri takip etmeye başlarlar.
Sensorimotor Aşama: İlköğretim Dairesel Reaksiyonlar
Bir ila dört aylık bebekler bilgileri koordine etmeye başlar duyularından. Bebekler bilerek otomatik olarak refleksler olarak meydana gelen eylemleri tekrarlar. Bu şekilde, bebekler parmak emmek gibi zevkli algıladıkları davranışları tekrarlarlar. Bu yaştaki bebekler, seslere dönerek işitsel ve görsel duyumları da koordine edebilirler.
Sensorimotor Aşaması: İkincil Dairesel Reaksiyonlar Bu yaşta bebekler görme ve hareket arasında daha fazla koordinasyon geliştirir. Bebekler, annenin aldığını görmek için yere bir fincan düşürmek gibi ilginç sonuçlar veren eylemleri tekrarlar. Bu yaşta bebekler bilerek nesneleri kavrarlar. Mobil olduklarında algıları gelişir ve mekansal bilgi kazanırlar.
Sensorimotor Aşama: İkincil Dairesel Reaksiyonların Koordinasyonu
nesneler görüş alanı dışındayken hala var olurlar. Mekansal algıları gelişir, bu yüzden ilginç nesnelere girebilir ya da yürüyebilirler. Görme ve hareket arasındaki koordinasyonları, davranışları bir amaç olarak algılamalarını sağlar. Bu sayede hareketleri hedefe yönelik olur ve yaptıkları sesi duymak için bir oyuncak üzerinde bir düğmeye basabilirler.
Sensorimotor Aşama: Üçüncül Dairesel Reaksiyonlar
12 - 18 aylıkken küçük çocuklar yeni davranışlarla denemeye başla. İlginç sonuçlar elde etmek için eylemlerini bilerek değiştirirler. Örneğin, bu yaştaki bir çocuk, her birinden ses değişimlerini duymak için farklı çıngıraklar sallayabilir. Ayrıca nesnelerin farklı özelliklerini algılarlar ve onları merak ederler.
Sensorimotor Aşama: Zihinsel Kombinasyonlar
18-24 aylık çocuklar, sembolik düşünceyi geliştirir. Zihinsel olarak olayları zihinsel olarak temsil edebilir, belli eylemlerin sonuçlarını tahmin etmelerini ve algılamalarını sağlar. İstenen sonuçları elde etmek için deneme-yanılma yöntemleriyle sınırlı değillerdir, çünkü nesnelere ve olaylara ilişkin algıları hafızalarında saklanır. ve nesnelerin çocukların onları düşünmesi için hazır olmaları gerekmez. Küçük çocuklar, başkalarının nesneleri onlardan farklı algılayabildiğini anlamamaktadır. Daha büyük çocuklar centrasyonla sınırlıdır. Piaget’in beher deneyinde çocuklar, başka bir beherine dökülürken su miktarının aynı kaldığını farketmediler.
, , ] ]