Hamilelik sırasında, sizin ve bebeğinizin sağlığını izlemek için birçok farklı muayeneye ve testlere tabi tutulacaksınız. Doğum öncesi bakım ile uyumlu kalmak önemlidir. Doğum uzmanınız rutin kan testlerinizi ilk doğum öncesi ziyaretinizde görüşecek. Bazı kan testleri doktorunuzun ofisinde yapılabilirken, bazılarının laboratuarda yapılması gerekebilir.
Kan Grubu ve Rh Faktörü
Kan grubu testi vücudunuzun kan grubunu belirleyecektir; A, B, AB veya O. Kan tipi ve Rh faktörü testi genellikle ilk trimesterde yapılır. Rh faktörü testi, kanınızda Rh antijeninin olup olmadığını belirler. Kanınızda Rh antijeni yoksa, Rh negatifsinizdir, eğer varsa, Rh pozitifsiniz, Amerikan Gebelik Derneği'ni belirtir. Bu yaygın test önemlidir, çünkü kan grubunuz Rh faktörüne sahip değilse ancak bebeğinizin (Rh uyuşmazlığı) varsa, hamileliğiniz sırasında ve doğumdan sonra Rhogam adlı bir ilaç tedavisine ihtiyacınız olacak. Hamileliğiniz sırasında veya bebeğinizin doğumunu takiben kan transfüzyonuna ihtiyaç duymanız durumunda kan türünüzü bilmek de önemlidir.
CBC
Doktorunuz size CBC yaptırmanızı tavsiye eder (tamamlandı). kan sayımı) erken gebelikte test. Bu test hemoglobin ve hematokriti izler ve anemi olup olmadığını belirler. Amerikan Kadın Hastalıkları ve Doğum Koleji'ne göre, eğer düşük seviyelerde bulunursa, onları arttırmak için demir takviyeleri verilebilir. CBC ayrıca kan beyaz hücrelerinde, kırmızı hücrelerde ve trombositlerdeki üç ana hücre tipinin seviyesini de belirleyecektir - bu da enfeksiyon ve diğer hastalık tiplerinin teşhisine yardımcı olabilir. Trombosit sayınızı bilmek önemlidir, çünkü kanınızın ne kadar hızlı pıhtılaşacağını belirler. Doğum sırasında trombosit sayısı düşük olan bir kadın kanama riski taşıyabilir.
Glikoz
Bir kan şekeri testi, gebelik diyabetini teşhis eder. Bu test genellikle ikinci trimesterin sonuna doğru yapılır. Şekerli bir içecek içmeniz ve bir saat sonra kanınızı test ettirmeniz istenecektir. BabyCenter, gestasyonel diyabet, bir kadının pankreasının hamilelik sırasında insülin talebine ayak uyduramadığı ve kan şekeri seviyesinin çok yükseldiği durumlarda ortaya çıkıyor, diyor. Gebelik diyabeti tanısı alan kadınların çoğu doğumdan sonra diyabetik kalmaz, ancak daha sonra yaşamda tip 2 diyabet riski altındadır.
, , ] ]