Yaşamın ilk yılında anne sütü veya formül ana beslenme kaynağıdır ve bebeğiniz için tüm besin ihtiyaçlarını karşılar. Bir yaşındayken, ihtiyaçları önemli ölçüde artar ve anne sütü veya tek başına formülü onun için yeterli beslenmeyi sağlayamaz. Bebeğiniz ilk 12 aya göre büyümekte yavaşlıyor gibi görünse de, hızla büyümekte ve önemli organlar geliştirmektedir. Birinci yaş aynı zamanda yetişkinliğe iyi giden kritik bir sağlıklı beslenme alışkanlığı dönemidir. Bu nedenle, bir yaşındaki çocuğunuz için dengeli ve sağlıklı bir diyetin sağlanması önemlidir.
Bir yıllık bir çocuğun günde 900 ila 1,400 kaloriye ihtiyacı vardır, aktivite düzeyine, boyutuna bağlıdır ve cinsiyet. Karnı küçük olduğu için ihtiyaç duyduğu ve mümkün olduğunca boş kalorilerden uzak durduğu besinlerle dolu yiyeceklere ihtiyacı var. Bebeğinize çeşitli yiyecekler sunmak, sağlıklı gelişim ve gelişim için ihtiyaç duyduğu tüm besinleri karşılamasını sağlayabilir.
Dengeli Bir Diyet
Bebeğinizin günde yaklaşık 2 bardak süt ihtiyacı var. Süt, yoğurt ve peynir iyi bir protein ve kalsiyum kaynağıdır. Bir bardak süt 1 bardak süt veya yoğurt veya 2 ons işlenmiş peynire eşittir. Bir yaşındaki bebeklerin çoğu anne sütünden veya formülünden inek sütününe sütten kesmeye başlayabilir. Sadece bir yaşında tam süt verdiğinizden emin olun. Yağsız süt ve yağsız süt en az iki yaşına kadar tavsiye edilmez, çünkü bir yaşındaki çocuğunuzun beyin ve sinir gelişimi için yağa ihtiyacı vardır. Ayrıca ilave faydalar için D vitamini eklenmiş olanları seçin. Yoğurt ve peynirle ilgili olarak, şekersiz, canlı kültürlü normal yoğurt ve bütün sütten pastörize peynir ile yoğurtlanmaya odaklanın.
Bebeğinizin günde 1 oz'a eşit olduğu günde yaklaşık 2 oz et ve fasulye gerekir. Et, tavuk veya balık, fish fincan pişmiş kuru fasulye veya bir yumurta. Tavuk ve hindi göğsü gibi yağsız et iyi seçeneklerdir. Ayrıca yabani somon, tilapia ve morina gibi civa seviyesinin düşük olduğu beyaz balıklara da odaklanın.
Bir yaşındaki çocuğunuzun yarısı da bütün tahıllar olmak üzere yaklaşık 3 oz taneye ihtiyacı var. 1 oz, bir dilim ekmeğe veya yarım fincan pişmiş pilav, makarna veya gevrek eşittir.
Her gün bir fincan sebze ve meyve ister. Bir bardak meyve, küçük bir elmaya veya orta boy bir muza eşittir. Sebzeler ve meyveler mükemmel antioksidan ve lif kaynağı sağlar. Sebzeleri seçerken, zengin demir içeriği için yeşil yapraklara odaklanın.
Dikkat Edilecek Noktalar
Bebeğiniz bir vejeteryan ise, diyetine daha fazla süt ekleyerek protein alımını artırabilirsiniz. Ayrıca ıspanak ve brokoli gibi yapraklı yeşilliklerden demir alımını da artırabilirsiniz.
Bebeğiniz bir vegan ise ve herhangi bir süt veya et yemiyorsa, güçlendirilmiş D vitamini içeren soya sütünü kullanabilirsiniz. takviyeli kalsiyum, yaprak yeşili ve diğer soya ürünleri ile tofu, protein ve demir ihtiyacının yerini alıyor. Ayrıca bebeğinize balık yağı ile de takviye etmek isteyebilirsiniz. Endişeniz varsa çocuk doktorunuza danışın.
Insight
Her bebek farklı oranda büyür ve bu nedenle de farklı kalori ihtiyacı vardır. İhtiyaçları ayrıca büyüklüklerine, faaliyet seviyelerine ve cinsiyetlerine de bağlıdır. Bebeğiniz bir yemek sırasında yemeyi reddederse, muhtemelen doludur ve zorla beslemeye gerek yoktur. Bebeğiniz normal oranda büyüyüp sağlıklı göründüğü sürece, muhtemelen ihtiyacı olan tüm beslenmeyi alıyor. Bununla birlikte, fazla kilolu veya az kilolu ya da şüpheli beslenme yetersizliği gibi beslenmeleri hakkında endişeleriniz varsa, çocuk doktorunuza danışmalısınız. yumurta akı, turunçgiller, soya ve ağaç fındıkları ile beraber olabilirsiniz, alerjik reaksiyonları izlemeye devam etmelisiniz.
Ayrıca boğulma tehlikelerine dikkat edin. Patlamış mısır, sert şekerlemeler, bütün üzümler ve sosisli sandviçler gibi çiğnenmesi zor yiyecekler sunmaktan kaçının. Ve yerken çocuğunuzu daima denetleyin.