|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Aile Sağlığı
Sağlığı ve Hastalıkları

Çocuklarda Gelişimsel Gecikmeler ve Sosyal Beceriler

Çocuk gelişimindeki gecikmeler fiziksel, duygusal, bilişsel veya sosyal olabilir. Bir çocuk, aynı yaştaki diğer çocuklarla aynı temel oranda gelişemediğinde ortaya çıkar. Her türlü gelişimsel gecikmelerin sosyal becerilerin kazanılması üzerinde olumsuz bir etkisi vardır. Genellikle bu, ebeveynlerin ve çocukların anlamadığı ve bu nedenle atipik gelişime uyum sağlayamadıkları için olur. Gelişimsel gecikmeler çocuğunuzda ne kadar erken tespit edilirse, gerekli ve yaşa uygun sosyal becerileri öğrenmede ona yardımcı olmak o kadar kolay olacaktır.

Risk Faktörleri

Gelişimsel gecikmeler birkaç farklı durumdan kaynaklanmaktadır ve engelli. Bazı çocuklar, Down sendromu ve otizm gibi gelişimdeki gecikmelere katkıda bulunabilecek anormalliklerle doğar. Çocukları sosyal becerileri etkileyen gecikmeler için risk altına sokan diğer faktörler çevresel veya psikolojiktir. Bazı yaygın örnekler kötüye kullanma, ihmal etme ve reaktif bağlanma bozukluğunu içerir. Çocuğunuzun veya öğrencinin başkalarıyla etkileşimine dikkat etmek, gelişimsel gecikmelerin varlığını belirlemeye yardımcı olur ve çocuğun yeterli sosyal becerilere sahip olmasını sağlamaya yardımcı olur.

akranlarının etrafındaki yerini hissetmemek. Gelişimsel bir gecikmenin doğada fiziksel veya bilişsel olduğu durumlarda, sosyalin aksine, çocuğun sosyal beceri kazanımı hala olumsuz yönde etkilenir. Gelişmekte güçlük çeken stres nedeniyle, bir çocuğun arkadaş edinmek ya da başka sosyal ilişkiler kurmak için gerekli zaman ve çabayı göstermeyeceği muhtemeldir. Bir çocuk büyüdükçe, sosyal durumlarda işlev görmemesi genel olarak okulu ve hayatı daha da zorlaştıracaktır.

Yaygın Gelişimsel Bozukluklar

Yaygın gelişimsel bozukluklar - otizm, Asperger sendromu, çocuk dağılma bozukluğu ve Rett Sendromu - farklı derecelerde sosyal, iletişim ve davranış sorunları ile karakterize edilir. Örneğin otistik çocuklar, hiç konuşmamasından nispeten normal bir dil gelişimine kadar değişen iletişim zorluklarına sahiptir. Yaygın gelişimsel bozukluk tanısı konan çocuklar, duyguları kontrol edememe, başkalarıyla ilişki kurabilmeleri ve konuşma becerilerini geliştirememeleri nedeniyle sosyal durumlarda olmalarını zor bulmaktadır.

Nasıl Yardım Yapılır

gelişimsel bir gecikmeden acı çeken çocukların sosyalleşmesine yardımcı olun. Bunu yapmanın yaygın bir yolu, çocuğun yaş grubundaki okullardan veya okul dışındaki diğerlerinden izole edilmemesini sağlamaktır. Erken yaşta aynı yaştaki akranlarla ilişkide olan çocukların, bir veya daha fazla gelişme alanı gecikmiş olsa bile, uyum sağlama yollarını bulma olasılıkları daha yüksek olacaktır. Gelişimsel bir gecikme teşhis edilip diğer olası açıklamalardan ayrıldıktan sonra, konuşma dili terapisi, davranış terapisi veya sosyal beceri eğitimi içeren bir tedavi planı faydalı olacaktır.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır