Doğmamış bir çocuğu annesinin rahminden cerrahi yolla almak, batılı ve batılı olmayan mitolojideki ve irfandaki referanslarla tarihe kadar uzanır. Erken sezaryen ameliyatları sadece ölü veya ölen kadınlara yapıldı. Anatominin daha iyi anlaşılması, ameliyat sırasındaki temizliğin önemi ve anestezinin gelişi, 1800'lerin sonunda hem anne hem de çocuğu koruyarak sezaryenlerin başarılı bir şekilde yapılmasını mümkün kılmıştır. 2008'de sezaryen prosedürleri veya K kesitleri doğumların yüzde 32,3'ünü oluşturuyordu.
Genel Anatomik Görüntü
Normalde turuncu boyuttaki uterus, alt karın boşluğunda yer kaplar. Hamilelikte tam anlamıyla karpuz büyüklüğünde büyür. Pelvisin kemikleri ile tutulur ve karın duvarının kasları tarafından desteklenir. Büyüyen rahim, diğer karın organlarını bir kenara iter. Karaciğer, dalak ve mide, karın boşluğunun üst kısmına doğru hareket eder. İnce bağırsaklar uterusun kenarlarına ve arkasına doğru yukarı kaydırılır. Mesane uterusun en alt kısmının altında ve önünde konumunu korur. Rahim tam olarak abdominal duvarın altındaki karın boşluğunu kasık bölgesinden göğüs kafesinin dibine kadar doldurur.
Karın Duvarı Üzerinden Başlarken
C Bölümüne başlamak için cerrah karın duvarının katmanları ile kesikler. İlk katman deri altı dokular, fasya adı verilen bağ dokusu ve kaslar ile kaplanmış cilttir. Sonra tüm karın içeriğini saran periton adı verilen karın boşluğunun kaplaması gelir. Rahim, peritonun hemen altında yer alır. Rahim kanına yapılan hamilelik hamilelik sırasında büyük ölçüde arttığından, cerrahlar kan damarı pozisyonlarını ve kanama riskini önlemek için artan kan akışını dikkate alır. Uterus arter, uterusun tüm bölgelerine artı vajina ve servikse kan vermek için birkaç kez dallanır. Kalça kemiklerinin tümsekleri veya anterior superior iliak tepeleri insizyon yerleşimleri için işaretler sağlar.
The Uterus
Üç kat kas uterus duvarını oluşturur. Bebeğe ulaşmak için uterus duvarı boyunca çapraz veya dikey bir kesik yapılır, bebeğin, göbek kordonunun veya plasentanın zarar görmemesi için kesinin dibine dikkat edilir. Enine insizyon gelecekteki normal vajinal doğumlara izin verirken, dikey insizyon daha zayıf bir skar üretir ve sonraki gebeliklerde sezaryen tekrarlama şansını arttırır. Uterin duvarı açıldığında, bebeği saran amniyotik kesenin yüzeyi görülebilir.
Bebeği Teslim Etme
Bebeği teslim etmek için, cerrah amniyotik keseyi açar ve amniyon sıvısını keser. bebeği çevreler. Normal doğum sırasında, amniyotik kese genellikle işlemin başında kırılır ve sıvı fışkırdığında buna su kırılması denir. Bebeği nazikçe çıkardıktan sonra doktor veya hemşire burnunu ve ağzını temizler. Göbek kordonu bebeği göbek deliğinden plasentaya, annenin kan sistemini ve bebeği bağlamak için iç rahim duvarının bir kısmına bağlanan süngerimsi organa bağlar. Cerrah kordonu sıkıştırır ve keser. Sonra doğum sonrası olarak da adlandırılan plasenta uterus duvarından ayrılır ve çıkarılır. Doktor şimdi boş kalan uterusu temizler ve kesileri dikişlerle kapatır.