Direnç eğitimi ve takviyesi dahil testosteron seviyelerini arttırmanın birçok yolu olsa da, diyet testosteron üretiminde hayati bir rol oynar. Kolesterol testosteron sentezi için gerekli olduğundan, yağ testosteron seviyelerini korumak veya arttırmak için sıklıkla kullanılan makro besindir. Ancak, yeterince karbonhidrat tüketmemek de vücudunuzdaki testosteron seviyelerinin düşmesine neden olabilir.
Testosteron
Testosteron erkeklik ile ilişkili olmasına rağmen, hem erkeklerde hem de kadınlarda androjen bulunur. Erkekler için, testosteron kemik yoğunluğunun, yağ dağılımının ve cinsel dürtüün korunmasından sorumludur. Dahası, kas kuvveti ve kütlesinin artmasına yardımcı olur. 30 yaşından sonra, testosteron seviyeleri doğal olarak azalır; bu durum cinsel fonksiyonda azalmış cinsel istek ve kas kütlesi kaybı gibi değişiklikler yaratabilir.
Düşük Karbonhidrat Diyet
Maryland, protein ve karbonhidrat alımının erkeklerde testosteron düzeyleri üzerindeki etkisini araştırdı. Yüksek karbonhidratlı, düşük proteinli bir diyet uygulayan erkeklerin, yüksek proteinli, düşük karbonhidratlı bir diyet izleyenlere kıyasla 10 gün sonra daha yüksek testosteron seviyelerine sahip olduğunu gözlemlediler. Her iki diyet de kalori ve yağ bakımından eşitti. Bulgular, Mayıs 1987 tarihli “Yaşam Bilimleri” sayısında bildirilmiştir.
pp
Ek Araştırma
“Avrupa Uygulamalı Fizyoloji Dergisi” nin Nisan 2010 sayısında yayınlanan bir başka çalışmada, Kuzey Carolina Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, karbonhidrat alımının yoğun antrenman yapan erkeklerde testosteron düzeyleri üzerindeki etkisini inceledi. Denekler yoğun aerobik eğitimi alırken üç gün boyunca yüksek veya düşük karbonhidrat diyeti uyguladılar. Testosteron seviyeleri başlangıçta ve dördüncü günde ölçüldü. Bilim adamları, yüksek karbonhidrat grubundakilerin, düşük karbonhidrat grubundakilerle karşılaştırıldığında daha yüksek testosteron seviyelerine sahip olduğunu buldu.