| | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Aile Sağlığı |

Sağlığı ve Hastalıkları

Nedenleri, Risk Faktörleri ve Parkinson Hastalığının Önlenmesi

Parkinson hastalığı, kimyasalları hareket ve diğer işlevler için önemli kılan giderek artan beyin hücrelerinin kaybından kaynaklanır. Çoğu zaman, bunun olmasının nedeni bilinmemektedir. Birkaç risk faktörü, bir kişinin Parkinson hastalığına yakalanma olasılığını arttırır. En büyük olanı yaşlanmadır. Şubat 2013 Amerikan Aile Hekimliği'ne göre, 60 yaş üstü Amerikalıların yaklaşık yüzde 1'i ve 80 yaş üstü yüzde 4'ü kadarı Parkinson hastalığına sahip. Diğer risk faktörleri akrabalardan kalıtım, çevresel faktörler ve kafa travmasıdır. Herhangi bir kişi için, hastalığa neden olmak için birçok faktör bir araya gelebilir.

Beyindeki Değişiklikler

Parkinson hastalığı olan kişilerde, bazı beyin hücreleri, Lewy adlı kümeleri oluşturan anormal bir protein - alfa-sinüklein - biriktirir. bedenler. Lewy gövdeli beyin hücreleri de işe yaramaz ve sonunda ölürler. Parkinson hastalığının hareket semptomları beynin eksia nigra kısmındaki hücrelerin en az yarısı kaybolduğunda başlar. Bu hücreler, beynin uygun hareket hakkında sinyaller göndermesi gereken kimyasal dopamini yapar. Dopamin dışındaki kimyasalları yapan beyin hücreleri de sonunda Parkinson hastalığında bozulup, düşünme, ruh hali ve uyku problemleri gibi semptomlara yol açar. Bilim adamları Lewy bedenlerinin bir beyin bölgesinden diğerine yayılmasının, Parkinson hastalığında semptomların ilerlemesini açıklayabileceğini düşünüyorlar.

Miras Alınan Formlar

Geriatrik Psikiyatri ve Nöroloji Dergisi'nin Aralık 2010 sayısına göre, Parkinson hastalığı olan kişilerin yaklaşık yüzde 20'sinde hastalığın akrabaları vardır. Bilim adamları, bazılarının DNA'sında değişiklik olduğunu buldu. Bu değişiklikler bir kişinin Parkinson hastalığına yakalanacağını garanti etmez, ancak riski arttırır. Çok daha az sayıda insanda, DNA'daki değişiklikler doğrudan Parkinson hastalığına benzer semptomlarla bozukluklara neden olur. Ailesel Parkinsonizm olarak bilinen bu hastalıkların bazıları tam olarak Parkinson hastalığına benzer, ancak diğerleri daha genç yaşta başlar veya kas seğirmesi ve değişen solunum gibi farklı semptomlar gösterir.

Çevresel ve Zehirli Etkiler

Bazılarına kronik maruz kalma çevresel toksinler Parkinson hastalığı riskinde artışa neden olmuştur. Riski artırabilecek pestisitler arasında, herbisitler paraquat, dieldrin ve 2,4-D - Ajan Portakalının bir bileşeni - ve permetrin ve rotenonun insektisitleri bulunur. Kurşuna kronik olarak maruz kalmak Parkinson hastalığı riskini de artırabilir. Kırsal alanlarda yaşayan, çiftçilikle uğraşan ve kuyu suyunu tüketen insanlar, potansiyel olarak böcek ilacı maruziyeti nedeniyle daha yüksek risk altındadır. Parkinson hastalığına benzer bir sendrom, 1980'lerde insanlar ev yapımı eroin yapmaya çalıştıklarında ortaya çıkan bir kirletici olan toksin MPTP'si tarafından da üretilmiştir.

Kafa Yaralanması

Bilinç, Parkinson hastalığı için bir risk faktörü gibi görünmektedir. Hayvan çalışmaları, dopamin yapan beyin hücrelerinin kafa travması ile kaybolduğunu gösteriyor. Kafa travması, beyinde inflamasyona veya şişmeye neden olabilir, ayrıca Parkinson hastalığında da belirtilen bir soruna neden olabilir. Bazıları, Parkinson hastalığına neden olmak için kafa travmasının tek başına yeterli olmadığını, ancak hastalığın ortaya çıkması için ek pestisit maruziyeti veya DNA varyantları gibi ilave risk faktörlerinin gerekli olduğunu öne sürüyor. Bir insan DNA varyantı gibi bu risk faktörlerinden birine sahipse, kafa travması Parkinson hastalığının semptomlarının erken yaşta başlayabileceği anlamına gelebilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com