Hamile kadınların yüzde 70'e kadarı hamilelik sırasında yüzlerinde koyu lekeler geliştirir. Melazma veya kloazma denilen zararsız durum genellikle yanaklar, burun, alın, çene veya üst dudak etrafındaki cildi etkiler. Koyu renkli cilt bazen “hamilelik maskesi” olarak adlandırılır, çünkü çok yaygındır.
Neden
Hormon seviyeleri hamilelik sırasında yükselir ve bu da vücudun daha fazla melanin üretmesine neden olur; "giving the hair, skin and eyes color.", 3, [[Vücutta daha fazla melanin bulunduğundan, cilt bazı bölgelerde aşırı koyulaşabilir. Koyu renk tonu olan kadınlarda bu değişiklikler genellikle daha belirgindir. Güneş ışınlarına maruz kalma lekelerin daha koyu ve belirgin olmasına neden olur.
Önleme
Kendinizi güneşten koruyarak melazmanın daha da kötüleşmesini önleyebilirsiniz. Amerikan Hamilelik Derneği, kadınların dışarıda en az 15 SPF güneş koruyucu kullanmasını önerir. Yüzü güneşe karşı korumak için bir şapka takın.
Outlook
Melasma hamilelikten sonraki ilk aylarda genellikle kendiliğinden kaybolur, ancak tamamen geçmeyebilir. Sorun devam ederse, tedaviler mevcuttur. Koyulaşan cilt sonraki gebeliklerde geri dönebilir. Hamilelikten sonra doğum kontrol hapı almaya başlarsanız ve lekeler temizlenmezse, doktorunuza olası bir bağlantı sorun. Oral kontraseptiflerdeki hormonlar melazmaya yol açabilir. Dermatoloji. Hamilelik sonrası kimyasal peeling, mikrodermabrazyon ve lazer cerrahisi diğer tedavi seçenekleridir. Hamilelik sırasında, kararmış cildi makyajla kapatmayı deneyebilirsiniz. Cildin çıkmasına ve lekelerin gizlenmesine yardımcı olmak için başka bir makyaj altında kalın bir kapatıcı giyebilirsiniz.
Uyarı
Hamilelik sırasında durumu doktorun onayı olmadan tedavi etmeye çalışmayın. Bazı cilt aydınlatma ürünleri ve diğer tedaviler hamile iken kullanımı güvenli olmayabilir. ACOG'a göre, deri gibi yeni veya hızla değişen koyu lekeler bulursanız, bir doktora görünün, böylece cilt kanserini ekarte edebilir.