|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Aile Sağlığı
Sağlığı ve Hastalıkları

Endokrin Hastalıklarının Listesi

9 ana bezden oluşan endokrin sistem, vücudun düzenleyici işlevlerinin çoğunu kimyasal haberci olarak işlev gören hormonlar aracılığıyla kontrol eder. Endokrin sistem vücut organları ve dokuları ile etkileşime girerek genel sağlık ve zindeliğe katkıda bulunur. Endokrin bozuklukları çoktur ve genellikle anormal derecede yüksek veya düşük spesifik hormon seviyeleri nedeniyle çoklu vücut sistemlerini etkiler. Endokrin hastalıkları, ilgili bezlere göre gruplandırılmıştır.

Tiroid Hastalıkları

Tiroid hormonları, vücuttaki hemen hemen her dokuyu etkiler, metabolik hızı kontrol eder ve diğer birçok hayati fonksiyonun düzenlenmesinde yardımcı olur. Hipotiroidizm, bu hormonların yetersiz üretimini açıklar ve bu da yavaş metabolizmaya neden olur. Sık görülen semptomlar yorgunluk, üşüme hissi, kilo alma, kabızlık ve kuru cilttir. Tersi durum hipertiroidizm ile ortaya çıkar. Tiroid hormonlarının aşırı üretimi vücut metabolizmasını arttırır; bu da aşırı ısınma hissi, sinirlilik, kilo kaybı, ishal ve uyku zorluğu gibi semptomlara neden olur. Tiroid genişlemesi hipotiroidizm veya hipertiroidizm ile ortaya çıkabilir.

Pankreas ve Paratiroid Hastalıkları

Diabetes mellitus çok yönlü, karmaşık bir hastalıktır. Birincil formlar tip 1 ve tip 2'dir. Hastalığa, pankreasta yapılan kan şekeri düşürücü hormon insülini üretme veya kullanma yetersizliği neden olur. Diyabetin olası belirti ve semptomları arasında yüksek kan ve idrar şekeri seviyeleri, sık idrara çıkma, bulanık görme, oryantasyon bozukluğu ve karıncalanma hisleri bulunur.

Paratiroid hormonları kan kalsiyum seviyelerini düzenler. Anormal derecede düşük ise, hipoparatiroidizm kanda düşük kalsiyum olur. Bu nadir durumun olası belirti ve semptomları kas güçsüzlüğü, spazmlar, sinir sistemi ajitasyonu ve yoğun kemikleri içerir. Hiperparatiroidizm, yüksek paratiroid hormonu ve kalsiyum seviyelerini içerir. Belirti ve bulgular bozulmuş hafıza, zayıf konsantrasyon, kas ağrıları, güçsüzlük, karın ağrısı, sindirim rahatsızlığı ve kırılgan kemikler içerebilir.

Hipofiz ve Hipotalamus Bozuklukları

Hipotalamus denilen bitişik endokrin bezi tarafından kontrol edilir. Hipofizin ürettiği hormonların çoğu, tiroid, adrenaller ve gonadlar gibi diğer endokrin bezlerinin işlevini düzenler. Bazı hipofiz hormonları ve bunlara bağlı hastalıklara örnekler: - Antidiüretik hormon veya ADH vücut sıvı seviyelerini yönetir. Diabetes insipidus, ADH üretiminin azalması durumunda ortaya çıkar ve idrara çıkma ve sürekli susamaya neden olur. - Büyüme hormonu veya GH, çocuklarda sağlıklı büyümeyi kontrol eder. Giantism ve akromegali, çok fazla GH üretildiğinde oluşur ve kemik büyümesiyle sonuçlanır. Hipofiz büyümesinde başarısızlık, GH seviyelerinin çok düşük olması nedeniyle bodur ve gecikmeli büyümeye yol açmaktadır. - Tiroid uyarıcı hormon veya TSH, tiroid hormon üretimini arttırır. Hipofizden azalan TSH, hipotiroidizme yol açar ve anormal derecede yüksek TSH, tiroid bezinin kendisinde bir arıza olmamasına rağmen, hipertiroidizme neden olur. ve elektrolitler adı verilen yüklü parçacıkların vücut seviyeleri. Kortikosteroidler aşırı üretildiğinde, Cushing sendromu ince ekstremiteler, artmış karın ve üst yağ, zayıflık ve yüksek tansiyon gibi belirtilerle ortaya çıkar. Addison hastalığı yetersiz kortikosteroid üretimi ile olur. Belirti ve semptomlar yorgunluk, halsizlik, düşük kan şekeri, düşük kan basıncı ve artan deri pigmentasyonunu içerebilir. Aşırı üretim, adrenal virilizm denilen bir duruma yol açar. Belirtiler ve semptomlar kadınlarda genellikle daha belirgindir ve artan vücut kılı, sivilce, sesin derinleşmesi, saç dökülmesi, artmış kaslılık ve adet düzensizlikleri içerebilir. Erkekler kısırlık yaşayabilir.

Pineal, Over ve Testis Hastalıkları

Pineal bez, günlük ritimlerden ve uykudan sorumlu olan hormon olan melatonin üretir. Mevsimsel afektif bozukluk veya SAD, düşük melatonin üretimi ile ilişkilidir. Sonbahar ve kış sonunda güneş ışığına maruz kalmanın azalmasından kaynaklanan bu bozukluğun belirtileri arasında moral bozukluğu ve rahatsız edici uyku düzenleri ve yeme alışkanlıkları bulunur. kadınlarda hamilelik, doğum ve laktasyon. Yumurtalıklardan veya testislerden çok az cinsiyet hormonu üretimi genellikle bu bezlerin gonad fonksiyonunu düzenlediğinden hipofiz ve /veya hipotalamusta bir sorun olduğunu gösterir. Dengesiz seks hormonu üretimi ayrıca tiroid hastalıkları ve diğer hastalıklarla da ortaya çıkabilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır