İnsani gelişme, hem fiziksel hem de duygusal olarak olgunlaşma sürecidir. Bu süreç yıllar alır ve bir insan gelişimin son aşaması olan yetişkinliğe ulaşmak için birçok farklı büyüme aşamasından geçer. İnsanlar karmaşık varlıklardır ve büyümenin her aşaması fiziksel, sosyal, duygusal ve bilişsel gelişmeleri içerir.
Bebek
Ulusal Tıp Kütüphanesi, bir çocuğu 1 yaşın altındaki bir çocuk olarak tanımlar. Bebekler, onları önemsemek için genellikle bir anne olan başka bir kişiye tamamen bağımlıdır. Yürüyemezler, konuşamazlar ve yemek için yardıma ihtiyaç duyarlar. Yaşamın bu ilk yılında, çok ciddi gelişimsel ilerlemeler meydana gelir.
Amerikan Gebelik Derneği'ne göre bebek gelişiminde dört ana kategori vardır. Sosyal gelişim, bebek diğer insanları tanımaya ve onlarla etkileşime geçmeye başlar. Bebekler konuşamasa da, kendilerini anlamaya ve ifade etmeye başladıkça dil becerilerini geliştirmeye başlarlar. Bebekler, büyük motor becerilerinde öğrenmekten kendi başlarını tutmaya ve oturmaya, sürünmeye ve yukarı çekmeye kadar büyük adımlar atmaktadır. Nesnelere ulaşmak ve kavramak gibi küçük motor becerileri de gelişir.
Yürümeye Başlayan Çocuklar
1 ila 2.5 yaş arası çocukları da içeren küçük bebeklere geçişte, yürümeye başlayan çocuklarda bebek yürümeye başlar. yürümeye başlarlar, ancak ayaklarının üzerinde kararsız olduklarını kanıtlarlar. Yeni yürümeye başlayan çocuklar, yürüme, konuşma, problem çözme ve sosyal beceriler dahil olmak üzere birçok yeni beceride ustalaşıyor. Ulusal Çocuk Bakım Ağı, bir çocuğun ulaştığı en önemli dönüm noktalarından birinin bağımsızlıklarını bulmak olduğunu bildiriyor.
Bağımsızlık sergileyen küçük çocuklar sık sık yaramazlık gibi göründüğü için bu aşama ebeveynler için sinir bozucu oluyor. Henüz ihtiyaçlarını dile getirebilecek dil becerisine sahip olmayan bir yürümeye başlayan çocuk için de bunun sinir bozucu olabileceğini unutmamak önemlidir.
Okul Öncesi
Okul öncesi gelişim aşamasında 4 yaşından büyük çocuklar da vardır. ve 5. Büyümenin bu aşaması, öğrenmeye ve okula hazırlanmaya odaklanır. Bu, dikkat sürelerinin genişletilmesini ve disiplinin uygulanmasını içerir.
Okul Çağı
5-13 yaşları arasındaki çocuklar okul çağı gelişimi aşamasına girerler. Bu büyük yaş aralığı, çok çeşitli beceri ve yetenekleri kapsar. Ergenlik veya cinsel gelişim yılları bu evrenin ilerleyen yıllarında başlar.
Ergen
Yetişkinlik döneminden önceki bu son aşama, 13 ile 18 yaş arasındaki çocukları içerir. Hem ebeveyn hem de çocuk özellikle ergen olarak kendi kararlarını vermeye başlar. Her ne kadar ergenler, ebeveynler ve öğretmenler gibi otorite figürlerinden uzaklaşmaya başlasa da, bu, yetişkinlikte erken yetişkinliğin maceralarına başladıkları için büyümelerinde gerekli bir adım olduğunu kanıtlar.
Yetişkinlik
Toplumumuzda yetişkinlik 18 yaşından itibaren başlar. ve ölümüne kadar devam eder. Bu aşamada daha az spesifik fiziksel gelişimsel kilometre taşı olmasına rağmen, yetişkinler yaşamları boyunca duygusal ve zihinsel olarak öğrenmeye ve büyümeye devam eder.