Kolera, Vibrio cholerae bakterilerinin neden olduğu ishalli bir hastalıktır. Bu tür insanlara endemik değildir ve insan sindirim sistemindeki varlığı bakterilerin doğal yaşam döngüsünün bir parçası değildir. Normal olarak bir haliç ekolojisinde bulunan Vibrio cholerae bakteri yaşam döngüsü, doğal olarak küçük salyangozlar ve kabuklular, serbest kayan planktonik formlar ve haliç'in silt ve kıçında bulunan statik formlar gibi çeşitli rezervuar türleri arasında geçiş yapar. br>
Vibrio cholerae bakterileri insanlarda tesadüfi bir turisttir, ancak bir zamanlar bir insan topluluğunda ortaya çıktıkça yaygın şekilde yayılabilir. Bazıları toksik, bazıları toksik olmayan birkaç Vibrio cholerae bakteri suşu vardır. Toksik olmayan suşlar klasik kolera semptomlarına neden olmaz ve insan sağlığında, sanitasyonun bir sorun olduğu durumlarda insan popülasyonu yoluyla yayılabilseler de en iyi şekilde birkaç günden daha uzun süre hayatta kalırlar. Vibrio cholera, şiddetli ishalin tetiklenmesiyle ağrıya, ateşe ve şiddetli ve ani dehidrasyonun en kötüsüne yol açar. Modern tıbbi tedaviler, çoğu kolera vakasında gerçek katil olan dehidratasyonu durdurarak kolera ölümlerini azaltabilir.
Doğal Yaşam Döngüsü
Vibrio cholerae bakterileri doğal olarak öncelikle sığ alanlardaki plankton popülasyonlarında bulunan çubuk şeklindeki bakteriler olarak yaşar , acı su. Kendilerini planktonik ekosistemin bir parçası olan kopepod adı verilen mikroskobik kabuklulara bağlayarak, çeşitli ortamlarda doğal olarak hareket ederler. Kopepodların yüzeyinde bakteri kolonileri oluşabilir, sıcaklık, düşük tuzluluk oranı ve yüksek besin seviyelerinin halihazırda kolera'nın neden muson koşullarıyla ilişkili olduğunu açıklayan haliçlerde alg çiçeklenmelerine neden olduğu zamanlarda gelişir. Bununla birlikte, bakteriler ayrıca haliç'in çeşitli doğal özelliklerinin yüzeyini kaplayan, su yüzeyini kaplayan, ancak aynı zamanda bitkileri, taşları, kabukları ve benzer maddeleri kaplayan biyofilm kolonileri olarak bulunur. Aktif olmayan formlar alabilir ve haliç siltinde yaşayabilirler. Sonunda, kolera bakterileri için bir rezervuar görevi gören yerli midge yumurta kütlelerinde yerleşik olarak bulunurlar. Tüm bu durumlarda bakteri, ekolojiye veya temas ettiği organizmalara zarar vermeyecek doğal bir sakattır.
Anormal Yaşam Döngüsü
Vibrio kolera insan ekolojisine girdiğinde , hızla ciddi salgınlara neden olabilir. Kolera bakteri toksik suşları insanlarda şiddetli ishal tetikleyen zehirler üretir. Sonuç, yaşam döngüsü açısından, binlerce bakteri insan su kaynaklarına dökmektir. Dayanıklı ve uyarlanabilir olduğu gibi, Vibrio cholerae gibi bir bakteri, genellikle insan su kaynakları için geçerli olan ideal olmayan koşullara rağmen hayatta kalabilir. Bakteriler, özellikle suyun, besin bakımından zenginleştirilmiş haliçlerin teşvik ettiği aynı büyümeyi teşvik eden besinlerle dolu olduğu durumlarda çoğalır. Her yeni enfekte olmuş insan, çevreye atık ve bakteri ekler, bu da hastalığın ortamdaki bir değişimin bakteriyel popülasyonun genişlemesine son vermesine kadar hızla yayılmasını sağlar. Hava durumu değişiklikleri, nüfus kaybı ve iyileştirilmiş sanitasyonun hepsi bir salgını sona erdirebilir.
İnsan Ekosistemine Girme
Vibrio kolera bakterileri, insan ekosistemine çeşitli yollardan girer. En yaygın giriş kirlenmiş yiyecek veya sudur. İnsanlar deniz mahsulleri - özellikle istiridye veya yengeç gibi haliç bölgelerine özgü kabuklu deniz ürünleri- yiyorlar ve onları tamamen pişiremiyorlarsa veya çiğ bile yiyorlarsa, bir kolera vakasına neden olmak için gereken büyük miktarda bakteri alabilirler. Kirlenmiş su kaynakları ile sulanan kötü temizlenmiş sebzeler başka bir yaygın kaynaktır. Mülteci kamplarında veya çok kısıtlı su kaynaklarına sahip topluluklarda olduğu gibi, sanitasyonun ciddi şekilde zorlandığı durumlarda, etkilenen tek bir mağdur tüm nüfus için tüm suyu kirletebilir.
Kolera Yayılımı
Kolera insandan insana bulaşıcı. Doğal yaşam döngüsünün bir parçası olarak insan transmisyonuna bağlı olan insan popülasyonunda doğal olarak bulunan bakterilerin aksine, kolera bakterilerinin yayılması ve çoğalması için doğal Haliç ortamlarının yaklaşık olarak yaklaşık bir kısmına ihtiyacı vardır. Ne yazık ki, sağlıksız su kaynakları doğal ekolojik niş için kabul edilebilir bir ikame olarak hizmet vermektedir. Bu nedenle kolera yayılımı kötü yönetilen su kaynaklarına, kötü pişirme alışkanlıklarına ve kötü sağlık koşullarına bağlıdır.
, , ] ]