Böbrek hastalığı, otoimmün bozukluklar, diyet yetersiz beslenme ve bulaşıcı hastalıkların yol açtığı yetersiz beslenme gibi koşullar genellikle düşük plazma protein seviyelerine neden olur. Hipoproteinemi olarak da adlandırılan düşük plazma proteini, bu koşulların olumsuz sonuçlarına büyük ölçüde katkıda bulunabilir.
Ana Sebepleri
Böbrek hastalığı gibi bazı hastalıklar, diyabet, obezite ve kalp hastalığı gibi diğer olumsuz sağlık koşullarından ortaya çıkar. Ulusal Diyabet Bilgi Toplantısı, bu koşulların böbrek hasarı ile sonuçlanabileceği ve böbreklerin normal olarak kana proteinleri filtrelediği için, hatalı çalışan böbreklerin birçok hipoproteinemi vakasında büyük rol oynadığını söylüyor.
Diğer Nedenler
Ulusal Diyabet Bilgi Temizleme Merkezi'ne, düşük protein alımı ve ağır suyla beslenmeler de dahil olmak üzere, Dang ve sıtma gibi bulaşıcı hastalıklardan kaynaklanan beslenme kaybı da düşük plazma proteinlerine neden olmaktadır. Otoimmün bozukluklar, böbrekler gibi ana organları nihayetinde etkileyen kan hücresi düzensizlikleri nedeniyle hipoproteinemiye de neden olabilir.
Protein Önemi
Kandaki sıvının düzenlenmesi ve dengesi gibi fonksiyonlar için hayati önem taşıyan proteinler de kas, saç, kemik, cilt, tırnaklar ve vücut onarımı için yapı taşları olarak kullanılır. Kalp, karaciğer ve böbrekler gibi büyük vücut organlarının çoğu, kanda yeterli miktarda protein bulunmadan bozulmaya başlar.
Belirtiler
Yalnızca bir laboratuvar testi kandaki düşük plazma protein seviyelerini doğrulayabilir, ancak genel semptomları doğrulayabilir ödem yanı sıra idrarda köpüklü idrar veya kan içerir. Böbrek hasarına neden olan herhangi bir hastalık hipoproteinemiye neden olabilir.
Tedavi
Ulusal Böbrek ve Ürolojik Hastalıklar Bilgi Toplama Merkezine göre, bu durumun tedavisi büyük ölçüde düşük plazma proteinine neden olan asıl hastalığın tedavisine bağlıdır. Hipoproteinemi nedeni tedavi edilmezse ciddi vakalarda diyaliz veya büyük organ nakli gerekebilir.
, , ] ]