Cerrahi yapıştırıcılar (cerrahi sızdırmazlık maddeleri veya yapıştırıcılar olarak da bilinir), harici veya iç dokuları birbirine bağlamak için yapılan bir ameliyat veya travmatik yaralanmadan sonra kullanılır. Cerrahi yapıştırıcılar sütürler ve zımbalarla birlikte veya bunlara alternatif olarak kullanılabilir; iyileşme için dokuyu bir arada tutmak için kimyasal bir bağ kullanırlar veya vücut sıvılarının akışını durdurmak için bir engel görevi görürler. Beş ana cerrahi yapıştırıcı türü, fibrin sızdırmazlık maddeleri, siyanoakrilatlar, kollajen bazlı bileşikler, glutaraldehit yapıştırıcılar ve hidrojellerdir.
Fibrin sızdırmazlık maddeleri, hem insan hem de hayvandan elde edilen bir tür cerrahi yapışkandır kan ürünleri. Fibrin sızdırmazlık maddesindeki bileşenler, uygulama sırasında fibrin adı verilen kan proteininden yapılan bir pıhtı oluşturmak üzere etkileşime girer. Fibrin sızdırmazlık ürünleri, kardiyovasküler cerrahi, akciğer cerrahisi ve duralın kapanması (beyni ve omuriliği kaplayan fibröz bir zar) ve dalak ve karaciğer laserasyonlarını kapatmak için kullanılabilir.
Siyanoakrilatlar
topikal veya küçük laserasyonları kapatmak için kullanılan cerrahi yapışkan bileşiklerdir. Genellikle laparoskopik insizyonları kapatmak için kullanılırlar ve fibrin sızdırmazlık malzemelerinden ve dikişlerden çok daha güçlüdürler. Siyanoakrilatlar su geçirmez, esnektir ve yara üzerinde pansuman gerektirmez. Ne yazık ki, bunlar biyolojik olarak emilemezler ve harici ve geçici uygulamalar ile sınırlandırılmalıdırlar.
Kollajen Bazlı Bileşikler
Kollajen bazlı bileşikler, sığır kollajen, sığır trombin veya insan plazmasından yapılan cerrahi yapıştırıcılardır. Kolajen bazlı bileşikler, yara bölgesine fibrinojen ileterek, kanamayı kontrol etmeye yardımcı olan pıhtılaşmaya yardımcı olur. Kolajen bazlı yapıştırıcılar biyolojik olarak emilebilir ve kardiyovasküler cerrahi için uygundur, ancak uzun vadeli riskleri değerlendirmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. . Diseksiyon bölgesini doldurmak için aort diseksiyonlarının onarımında kullanılabilirler. Bu, aort tamirine yardımcı olan güçlü bir arter duvarı sağlar. Glutaraldehit hızlı bir şekilde bağlanır, yüksek basınçlara dayanabilir ve esas olarak iç ameliyatlarda kullanılır. Glutaraldehit yapıştırıcılarına maruz kalmanın uzun vadeli etkileri bilinmemektedir.
Hidrojeller
Hidrojeller, hava sızıntısını sızdırmazlığı nedeniyle akciğer ve torasik ameliyatlarda yaygın olarak kullanılan sentetik polietilen glikol (PEG) polimerleridir. Hidrojeller biyolojik olarak emilebilir ve fibrin sızdırmazlık malzemelerinden daha güçlüdür. Ayrıca fotoaktif hale getirilirler, bu da sızdırmazlık maddesinin ışığa maruz kalmasıyla kurduğu anlamına gelir; bu, hastanın kanama geçirdiği durumlarda bir sakınca olabilir.
, , ] ]