Bir fıtık, karın içeriğinin kapalı alandan dışarı çıktığı bir durumdur. Kasık fıtığı kasıkların her iki tarafında bulunan bir açıklık olan kasık kanalında fıtığın meydana geldiği bir durumdur. Halter, kasık fıtığı önemli bir nedenidir. Komplikasyonları önlemek için fıtıklar ameliyatla tedavi edilmelidir; ve halterciler nüksü önlemek için yavaş çalışmaya başladıklarından emin olmalıdırlar.
Kasık Fıtığı
Kasık kanalı, karın duvarından geçen bir tünel olarak düşünülebilir. Bu açıklık karın kaslarındaki iki boşluktan oluşur. Erkeklerde inguinal kanal daha büyüktür çünkü vas deferens'i içeren spermatik kordonu geçer. Bazı durumlarda, bu açıklık zayıflar ve bu diğer yapıların, genellikle bağırsakların açıklıktan geçmesine izin verir. Bu durum, gerçekleştiğinde, kasık fıtığı olarak bilinir. Yetişkinlerde ortaya çıkan kasık fıtığı türüne dolaylı kasık fıtığı denir.
Fıtığa Neden Olan Ağırlık Kaldırma
Karın içindeki basıncın yükseldiği herhangi bir durum kasık fıtığına neden olabilir. Basınçtaki bir artış kasık kanalına karşı kuvveti artırarak herniasyon olasılığını arttırır. Halter, bu artmış karın içi basıncının önemli bir nedenidir. Bazı kanıtlar, tek ve yorucu bir olayın kasık fıtıklarına yatkın olabileceğini göstermektedir. 2007'de "Fıtık" da yayınlanan bir araştırma, ağır işlerin ani inguinal herniasyonla ilişkili olabileceğini göstermektedir. Halter dışında, kasık fıtığının bir dizi başka nedeni de bilinmektedir; hepsi karın içindeki basıncı artıran gerginlik sonucu fıtığa neden olur. Örneğin prostatın kronik öksürük ve iyi huylu hipertrofisine neden olan durumlar, her ikisi de karın içinde yüksek baskılara neden olabilir ve herniasyona neden olabilir.
Fıtık Komplikasyonları
Kasık fıtığı genellikle kasıklarda ortaya çıkan şişkinliğe neden olur. ağırlık kaldırırken. Çoğu fıtık asemptomatiktir ancak donuk bir acıya neden olabilir. Fıtık komplikasyonları arasında tıkanma, yiyeceklerin artık bağırsaktan geçemediği bir durum ve boğulma, fıtıklaşmış bağırsaklara kan beslemesinin kesildiği ve kangrene neden olabileceği ciddi bir durumdur. Bu komplikasyonların acilen tedavi edilmesi gerekir.
Ameliyattan Sonra Halter
Fıtıklar için en önemli tedavi onları ameliyatla idare etmektir. Bir fıtiyoplasti sırasında, inguinal fıtıklar için en yaygın cerrahi tedavi, abdominal içerik karın içine yerleştirilir ve kanalın açıklıkları daralır. Değiştirilemeyen polipropilenden yapılmış bir ağ tekrarlama önlemek için genellikle kanalın üzerinde yerinde kalır. Fıtık nüksü riski düşüktür, ancak ameliyattan hemen sonra en yüksektir. Güney Kaliforniya'daki Hernia Merkezi'ne göre, halterciler ameliyatın ilk haftasında az miktarda ağırlık kaldırmaya başlayabilirler. Sekiz hafta sonra düzenli eğitime devam edebilirler.
, , ] ]