Cerrahi, "Tıp Sözlüğü" ile "ameliyat prosedürlerine uygun veya gerekli prosedürler gerektiren şartlarla ilgilenen tıp dalı" olarak tanımlanır. Bir işlem veya cerrahi işlem sırasında, eğitimli bir cerrah vücudun dokularını ve organlarını değiştirmek için çeşitli araçlar kullanır. Neşterler ve dikiş iğneleri gibi bazı cerrahi aletler çoğu cerrahi işlem için kullanılsa da diğerleri daha uzmandır ve ortopedi veya beyin cerrahisi gibi belirli bir ameliyat dalında kullanılabilir.
Neşeler
Bir neşter, cerrahın dokuları keserken maksimum kontrol etmesini sağlayan ve deride veya diğer dokularda kesikler yapmak için kullanılan, bıçağı olan ince kenarlı bir kesme aletidir. Neşterler hem tek kullanımlık hem de paslanmaz çelik çeşitlerde ve çeşitli ebatlarda mevcuttur. Neşter, ameliyat için vücudu açan ilk kesiyi yapmak için en yaygın şekilde kullanılır.
Makas
Makas, ameliyat prosedürleri sırasında doku veya diğer malzemeleri kesmek için kullanılır ve çeşitli ebat ve tiplerde gelir. . Tüm makaslar keskin veya keskin ve düz veya kavisli olarak sınıflandırılır. Sütürleri ve ağır vücut dokularını kesmek için Mayo makası kullanılabilirken, Metzenbaum makası gibi daha küçük çeşitler hassas malzemelerin kesiminde kullanılır. Künt makaslar dikişleri ve sargıları kesmek için kullanılır.
Forseps
Cerrahlar, dokularda tutmak ya da manipüle etmek ve kan damarlarını tutmak için cerrahi işlemler sırasında forseps kullanır. Cerrahi forsepsler, makas tasarımına benzer, ancak ameliyat sırasında dokuları tutmak, sıkıştırmak veya hareket ettirmek için kullanılan maşa benzeri veya düz uçlu menteşeli aletlerdir. Forsepsler üç çeşit halinde gelir: doku /pansuman forsepsleri, bağırsak forsepsleri ve hemostatlar (kan damarlarını klemplemek için kullanılır). Forseps, makas gibi kavisli veya düz olarak sınıflandırılabilir ve uçlarında küçük "dişlere" sahip olabilir veya olmayabilir.
Retraktörler
Cerrahlar, dokuları geri çekmek, açık tutmak veya dokuları taşımak için cerrahi retraktörleri kullanır. cerrahi. İki tip toplayıcı kullanılır: kendini tutma ve el tutma. Kendini tutan retraktörler yerine otururken, elde tutulan çeşitlilik işlem sırasında bir asistan tarafından yerinde tutulmalıdır. Retraktörlerin tasarımı işlevlerini yansıtır; Cerrahlar, diğerleri arasında, akciğer retraktörleri, kaburga yayıcılar ve cilt retraktörleri kullanırlar. Retraktörlerin tasarımı makasla aynıdır - menteşeli bir alettir, ancak uçları uçlarında kavrama için çatal veya uçlar vardır. kaymayı önle. Vücut dokularını dikerken iğneyi tutmak için kullanılır; bu, elle dikilmekten daha fazla kontrol sağlar. İğne tutucuları iplik kesmek için kullanılabilecek kesme bıçaklarına sahip olabilir veya olmayabilir.