Solunum, vücudunuza atmosfere gaz değişimi için bir yol sağlar. Organlarınızın hayatta kalabilmesi için gereken oksijeni sağlar. Ayrıca vücudunuzun, karbondioksit gibi ihtiyaç duymadığı gazlardan kurtulmasını sağlar. Nefes alma karmaşık bir süreçtir, ancak bilinçli olarak farklı adımların farkında bile olmadan bilinçsizce gerçekleşir: beyninizdeki solunum kontrol merkezlerinin uyarılması, soluma, gaz değişimi ve ekshalasyon.
Nefes Alma Çağrısı
Nefes alma dürtüsü beyninizin tabanında bulunan solunum merkezinden gelir. Omurilikten diyaframınıza sinyaller gönderir ve kaburgalarınız arasındaki kasları ne zaman kasılmaları veya gevşetmeleri gerektiğini söyler. Vücudunuzun ana arterlerinde solunumu kontrol eden sensörler de vardır. Solunum oranınız değişirken - örneğin egzersiz yaparken veya endişeli olduğunuzda - nefes alma dürtüsünüz temel olarak kandaki karbondioksit miktarına dayanır. Yüksek karbondioksit seviyelerinde, solunum hızınız artar.
Soluma
Nefes alırken diyafram - göğsünüzü ve karnınızı ayıran büyük kas - büzülür ve aşağı doğru hareket eder. Ek olarak, kaburgalarınız dışarıya doğru hareket eder. Bu, göğsünüzü büyütür ve ciğerleriniz genişler. Akciğer genişlemesi bir vakum yaratır. Hava burnunuza ve ağzınıza girer ve nefes borunuza - trakeaya çekilir. Trakea bronş denilen daha küçük hava yollarına ayrılır. Bunlar, bir ağacın dalları gibi, trakeadan uzaklaştıkça bölünmeye devam eder. Son olarak, minik havayolları havayı akciğerinizdeki en küçük yapılara - alveollere - gaz değişiminin gerçekleştiği yere gönderir.
Gaz Değişimi
Ciğerlerinde bir ağ ile çevrili milyonlarca alveol vardır. kılcal denilen küçük kan damarlarının. Hem alveol hem de çevresindeki kılcal damarların çok ince duvarları vardır. Oksijen alveoler duvarlardan kolayca kan damarlarına geçer, burada hücreler tarafından kullanılmak üzere vücudunuzun geri kalanına taşınır. Benzer şekilde, metabolik atık ürün karbondioksit, kanınızdan soluma yoluyla atılacak alveollere kolayca geçer.
Solunum
Solunum, aşırı karbon dioksitin kan dolaşımınızdan atıldığı işlemdir. Karbondioksit bakımından zengin kan, akciğerlerinizdeki alveolleri çevreleyen kılcal ağa gider. Karbondioksit, kılcal damarların ince duvarlarından alveollere geçer. Diyaframınız ve kaburgalarınız arasındaki kaslar gevşer, bu da göğüs duvarınızın dinlenme pozisyonuna geri dönmesini sağlar. Bunun gibi, hava ciğerlerinizden, trakeanızdan ve atmosfere doğru itilir.
, , ] ]