Yediğiniz yiyeceklerden elde ettiğiniz faydaların çoğu, vücudunuzun sindirebileceği ve emebildiği besinlerden gelir. Vücudunuz, içerdikleri vitaminleri ve mineralleri emmek için yediğiniz meyve ve sebzeleri sindiremediğinde iyi bir şekilde çalışamazsınız. Bununla birlikte, yediğiniz karbonhidratların bazı kısımları insan vücudunda sindirilmese de, bu bileşikler bağırsaklarınızdaki sağlığınız üzerinde hala faydalı bir etkiye sahip olabilir.
Karbonhidratlar
Tahıllar, şekerler, nişastalı sebzeler, meyveler ve bazı süt ürünleri, Amerikalıların çoğunluğunun içerdikleri karbonhidratlar ile tükettiği kalorilerin çoğunu sağlar. Karbonhidratlar farklı tipte şekerleri, nişastaları ve lifleri içerir. Örneğin, sukroz çoğunlukla sofra şekeri içinde bulunan şekerdir ve laktoz süt ve fruktozda bulunan doğal şekerdir. Nişastalar birbirine bağlanmış şeker birimlerinden yapılır ve çoğunlukla ekmeklerde, makarnalarda, pilavda, patateslerde, fasulye ve mercimekte bulunur.
Digestible Vs. Sindirilemez
Vücut, bu karbonhidratları glikoz adı verilen çok küçük şeker moleküllerine ayırmak için enzimler kullanarak şekerleri ve nişastaları çok iyi sindirir. Nişastalı ve şekerli yiyeceklerin sindiriminden elde edilen glikoz kanınıza kolayca emilir ve hücrelerinize enerji kaynağı olarak kullanılabilir. Öte yandan lif, insan vücudu tarafından sindirilemez. Lif sindirilmediği için dışkılarınızda yok edilinceye kadar gastrointestinal sisteminizde kalır.
Lif Kaynakları
Sindirilebilir karbonhidratlar veya lif, tam tahıllarda, baklagillerde, meyvelerde, sebzelerde bulunur, fındık ve tohumlar. Bu yiyeceklerde bulunan ve çözünür veya çözünmez olarak adlandırılan iki farklı tipte elyaf vardır. Örneğin, kepekli tahıllar esas olarak çözünmez lif içerirken, meyveler, sebzeler, kuruyemişler, tohumlar ve baklagiller değişen oranlarda çözünür ve çözünmez lif karışımı içerir. Bu tür liflerden hiçbiri sindirilmese de, farklı özelliklere sahiptir ve sağlığınızı farklı şekilde etkiler.
Elyaf ve Sağlığınız
Vücudunuz lifleri sindiremese de, bu karbonhidratlar sağlığınıza fayda sağlayabilir. Çözünmeyen lif dışkıya hacim vererek ve bağırsaklarınızda hareket eden şeylerin alınmasına yardımcı olarak kabızlığın önlenmesine katkıda bulunur. Çözünebilir lif ayrıca dışkılarınızın çok kuru kalmasını sağlayarak kabızlığın önlenmesine de yardımcı olur. Ayrıca, çözünür lif kandaki kolesterol seviyenizi düşürmenize ve kan şekeri seviyenizi dengelemenize yardımcı olabilir. Bu sindirilemeyen karbonhidratların her iki türü de, daha az kalori ile daha dolgun hissetmenize yardımcı olarak daha sağlıklı bir kilo almanıza ve korumanıza yardımcı olabilir. Tıp Enstitüsü, yetişkinlerin günde 25 ila 38 gram lif tüketmelerini önerir.
, , ] ]