Lif, vücudun sindiremediği veya ememediği yiyeceklerin bir parçasıdır. Kepekli tahıllarda, meyvelerde, sebzelerde ve baklagillerde bulunan lif, kalp hastalığı riskini azaltmak ve sindirim sağlığına yardımcı olmak gibi birçok sağlık yararına sahiptir. Bu nedenle, yaşam süresini ve kalitesini artırmak için her gün lif açısından zengin yiyecekler tüketmek önemlidir.
Genel sağlık için iki tür lif gerekir. Tam buğday unu ürünlerinde, buğday kepeğinde, kuruyemişlerde ve sebzelerde bulunan çözünmez lif dışkı kütlesini arttırır ve gıdanın sindirim sistemi içerisindeki hareketini destekler. Yulaf, bezelye, fasulye, elma, havuç ve narenciye meyvelerinde bulunan çözünebilir lif, gıda bileşenlerinin emilimini yavaşlatan jel benzeri bir madde oluşturmak için suda çözünür ve böylece vücudun daha fazla besin tutmasını sağlar. br>
Tavsiye edilen günlük lif alımı kadınlar için günde 25 gram, erkekler için günde 38 gramdır, bu da tüketilen 1000 kalori başına yaklaşık 14 gram lif anlamına gelir. Bu önerilen günlük alım, kepekli tahılların ve fasulyelerin düzenli tüketilmesi ile her gün iki ila üç porsiyon meyve ve sebzenin kolayca elde edilmesiyle elde edilebilir.
Lif Sağlığı Faydaları
sağlığın yönleri. Tam tahıllı ekmekler ve tahıl gevrekleri gibi lif bakımından zengin besinler dışkı kütlesinin artmasına yardımcı olur ve bu da kabızlığın önlenmesine yardımcı olur. Ek olarak, lif bağırsak bütünlüğünü ve fonksiyonunu arttırır, böylece hemoroid ve divertikülit gibi durum riskini en aza indirir. Çözünebilir lif içeren meyveler, sebzeler ve baklagillerin "kötü" LDL kolesterol seviyelerini düşürdüğü ve vücutta şeker emilimini yavaşlattığı ve bunun da diyabet ve kalp hastalığı riskini azalttığı bulunmuştur. Lif ayrıca kilo kaybını kolaylaştırabilir. Kabarma kalitesi nedeniyle, elyaf sizi tam hissetmenize ve öğünler ve atıştırma zamanlarında fazla tüketilmemesine engel olabilir.
Elyaf Faydaları Araştırması
Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından bildirilen bir 2011 araştırmasında, Dokuz yıllık bir sürede daha fazla miktarda lif tüketilen, kronik hastalıktan ölme şansı, daha az lif tüketenlere göre çok daha azdı. Çalışma katılımcılarının lif tüketimi, erkeklerde günde 12.6 ila 29.4 gram arasında ve kadınlarda günlük 10.8 ila 25.8 gram arasında değişmiştir. Her gün en çok lif tüketenlerin sayısı, dokuz yıllık dönemde en az miktarda lif tüketenlere göre yüzde 22 daha düşük ölüm riski taşıyordu.