Yağ oranı düşük ancak potasyum, lif ve C vitamini gibi besinler açısından zengin, meyveler sağlıklı beslenmenin temel dayanağıdır. ABD Tarım Bakanlığı, yetişkinlerin taze, konserve, dondurulmuş veya kurutulmuş olsun, günde 1 1/2 ila 2 bardak meyve tüketmelerini önerir. Pek çok meyve, halihazırda çok sayıda sağlık yararına katkıda bulunabilecek bir özellik olan düşük glisemik indekstir.
Önemi
Hemen hemen tüm meyveler, avokado ve zeytin hariç, karbonhidratlı yiyeceklerdir. Glisemik indeks veya GI, meyveler gibi farklı karbonhidrat içeren yiyeceklerin, yenildikten sonra kan glikozunu artırma hızını tanımlamak için kullanılan 0-100 arasında bir sıralamadır. Düşük GI gıdaları kan glukozunda yavaş ve kademeli bir artışa neden olur; Yüksek GI gıdaları hızlı bir şekilde parçalanır ve kan glukozunda ani bir yükselmeye neden olur. Düşük GI gıdalara dayalı bir diyet, özellikle kilo kontrolü veya diyabet yönetimi ile mücadele edenler için sağlığa yararlı olabilir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
GI nispeten basit bir sıralama sistemine benziyor olsa da, çeşitli faktörleri etkileyen Glisemik İndeks. Meyve durumunda, olgunluk önemli bir rol oynayabilir. Olgunlaşmış meyveler, olgunlaşmamış meyvelerden daha fazla şeker içerme eğilimindedir. Harvard Halk Sağlığı Okulu, bunun glisemik etkisini artırdığını söylüyor. Örneğin, biraz olgunlaşmamış bir muz, çok olgun olanın orta dereceli GI'sine kıyasla düşük bir GI'ye sahiptir. Diğer bir husus ise besin miktarıdır. Karpuzun yüksek bir GI sıralamasına sahip olmasına rağmen, meyvenin her porsiyonda yalnızca küçük bir miktarda karbonhidrat içerdiği için sınırlı bir glisemik etkiye sahiptir. Ilıman iklimlerde yetişen meyvelerin çoğu düşük GI'dir. Bunlara elma, her çeşit meyve, kiraz, kivi, üzüm, armut, şeftali ve erik dahildir. Limon, limon ve portakal gibi turunçgiller de düşük GI meyveleridir. Kuru kayısı, elma ve kuru erik düşük GI meyveleridir. Meyve suyuyla paketlenmiş meyve konserveleri ve elma, greyfurt ve portakal gibi yüzde 100 meyve suları düşük GI'ydi.
Orta GI
Orta GI meyveleri ortada glisemik etkiye sahip, 56 ile 69 arasında Ananas, mango ve papaya gibi tropik meyveler orta GI'dir. Kuru kayısı ve incir gibi taze kayısı ve kavun orta GI'dir. Ayrıca orta GI meyvelerinin listesi arasında meyve kokteyli, şeftali veya kayısı gibi şurup içinde konserve olanlar bulunmaktadır.
Yüksek GI
Çok az sayıda meyve, 70'den büyük olarak tanımlanan yüksek glisemik indekse sahiptir. Karpuz ve tarihler yüksek GI meyvesidir, ancak GI puanlarının tarih çeşitliliğine bağlı olarak düşükten yükseğe doğru değiştiği not edilmelidir. Bu da GI'nin meyve seçiminde ana faktör olarak kullanılmasının olası eksikliklerini vurgulamaktadır.