Protein dokunun yapısal ve fonksiyonel bir bileşenidir ve onarım için gereklidir. Diyet proteini doku onarımı, büyümesi ve çeşitli metabolik aktiviteler için gereklidir.
Doku onarımı dört aşamadan oluşur: hemostaz, inflamasyon, onarım ve yeniden şekillenme. Ayrıca, yeterli protein alımının bu süreçte üç önemli rolü vardır: yaranın iyileşmesini, doku bütünlüğünün korunmasını ve hızlı iyileşmeyi teşvik etmek
Protein Önemi
Protein doku onarımını etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Protein eksikliği, kılcal oluşumunu, fibroblast proliferasyonunu, proteoglikan sentezini, kollajen sentezini ve yara remodelingini bozabilir. Protein eksikliği aynı zamanda bağışıklık sistemini azaltarak beyaz kan hücrelerinin azalmasına ve enfeksiyona duyarlılığın artmasına neden olur.
Egzersiz ve Geri Kazanım İçin Protein
Protein büyümeyi teşvik etmek, hasarlı hücreleri onarmak ve hormonları sentezlemek için gereklidir. Çeşitli kaynaklardan gelebilir, ancak hayvan kaynakları temel amino asitleri sağlar ve tam protein olarak kabul edilir. Egzersiz yapanların sedanter bireylerden daha fazla diyet proteini gerektirdiğini gösteren çok sayıda çalışma vardır. Ayrıca, kanıtlar, egzersizden önce veya sonra protein alımının yağsız vücut kütlesinin büyümesi ve korunmasının yanı sıra toparlanmayı, bağışıklık fonksiyonunu iyileştirebileceğini gösterir.
Gerekli Protein alımı
günde vücut ağırlığının kg'ı başına 0.8 g'dır. Bu, vücuttaki azot dengesini korumak için tasarlanmıştır; bu, organların ve dokuların bakımı için önemli olan ortalama bir yetişkin içindir. Bununla birlikte, fiziksel aktivite protein ihtiyaçlarını arttırır. Diyetisyenler arasındaki genel görüş birliği, sporcuların günde vücut ağırlığının kg'ı başına 1,2 - 1,8 gram tüketmeleri gerektiği yönündedir.
, , ] ]