Sporcuların beslenme ihtiyaçları, ortalama nüfusun beslenme ihtiyaçlarından biraz farklıdır. Sporcular daha fazla enerji yakar ve vücutları geniş fiziksel aktivitelerden kurtulmaya yardımcı olmak için uygun besinlere ihtiyaç duyar. Protein bir sporcu diyetinde önemli bir rol oynar, çünkü kaslarınızı onarmaya ve güçlendirmeye yardımcı olur. Yüksek miktarda protein tüketmek sizi daha büyük ve daha güçlü yapmaz. Protein, vücut sağlığınız için tüketilmelidir.
Protein Önerileri
Tüketmeniz gereken protein miktarı yaşınıza, cinsiyetinize, vücut kompozisyonunuza ve tamamladığınız spor türüne bağlı olabilir. En doğru protein önerisini almak için aile hekiminizi veya beslenme uzmanınızı ziyaret edin. Ortalama popülasyon için 6-7 ons protein önerildiğini unutmayın. 6 ila 7 onstan fazla tüketmeniz gerekir. Bu formülü kullanarak bir protein tahminini de çözebilirsiniz: mevcut ağırlığınızı 2.2'ye bölün, bu sayıyı 1.4 ile çarpın, elde ettiğiniz sayı, tüketmeniz gereken gram protein sayısıdır. Denenmesi gereken diğer bir yöntem günlük kalorilerinizin yüzde 10 ila 15'ini protein kaynaklarından tüketmektir.
Protein Gıda Kaynakları
Protein, çeşitli gıda ürünlerinde bulunabilir. Et, balık, kuruyemiş, tohum ve süt ürünleri protein kaynağıdır. İstediğiniz protein seviyelerini almak için diyetinize çeşitli kaynaklar ekleyin. Çok fazla kırmızı etin olumsuz yan etkileri olabileceğinin farkında olun, bu nedenle menünüze hakim olmamalıdır. Kuruyemişler ve tohumlar salatalara kolay atıştırmalıklar ve eklemeler yapar. Soya fasulyesi ve dolayısıyla soya ürünleri de protein içerir. Süt içmiyorsanız, soya ile değiştirebilirsiniz. Balık ve deniz ürünleri yalnızca protein içermez, aynı zamanda vücudunuzun gelişimi için ihtiyaç duyduğu temel yağ asitlerini içerir. Takviyeleri açmadan önce doğal besin kaynaklarından protein almayı deneyin.
Protein Takviyeleri
Protein takviyeleri, normal diyetinizde yediğiniz gıdaları kadar protein sağlamaz. Paketleme genellikle yanıltıcıdır ve yanlış iddiaları içerir. Yan etkilerle karşılaşabileceğiniz için protein fazla tüketilmemelidir. Çok fazla protein kalsiyum kaybına, dehidrasyona, diyare ve böbrek hasarına neden olabilir. Ek kullanmaya başlamadan önce doktorunuza veya beslenme uzmanınıza danışmanız en iyisidir. Bir ek gerekliyse ve ne tür kullanılacağı konusunda doktorunuz size rehberlik edecektir.
Protein Ne Zaman Yemeli
Diyetinizin geri kalanında olduğu gibi, protein alımınızın dengelenmesi gerekir. Egzersiz yapmadan hemen önce veya sonra günlük protein miktarınızı tüketmeye çalışmayın. Bunun yerine, gün boyunca entegre edin. Her öğünde protein yiyin ve atıştırmalıkları alın. Gün boyunca protein tüketmek vücudunuzun enerjik ve güçlü kalmasına yardımcı olur.
, , ] ]