Protein günlük beslenmenizin önemli bir parçasıdır ve vücudunuzdaki hayati işlemlerin kritik bir bileşenidir. Toplam vücut ağırlığınızın yüzde 15'ini oluşturan protein, kasın ana yapı taşıdır; Ulusal Sağlık Enstitüleri, bunun dışında, çeşitli moleküllerin taşınması, toksinlerin parçalanması ve hücrelere yapı sağlanması gibi diğer kritik işlevleri yerine getirdiğini açıklıyor. Diyetinizde yeterli protein bulunmaması bu hayati süreçleri etkiler ve sizi bulaşıcı hastalıklara karşı zayıf ve daha yatkın hissetmenize neden olur.
Azalmış Kas Kütlesi
Kas kütlesini büyütmek ve korumak için proteine ihtiyacınız var. Protein eksikliği vücudunuzun kas yaratma kabiliyetini engeller ve kilonuzda ve kas kütlesinde düşüşe yol açabilir. Kas kuvvetinde bir azalmanın yanı sıra, sık sık uyuşukluk ve halsizlik nöbetleri de yaşayabilirsiniz. Kronik protein eksikliği olan çocuklar kilo alamayabilir veya düzgün şekilde yetişemeyebilir.
Gastrointestinal Hastalıklar
Düzenli olarak yeterli miktarda protein almazsanız, vücudunuz mide asitlerinin üretimini azaltarak yanıt verir, Merck Manual Home Edition anlatıyor. Ek olarak, mide kaslarınız boşalmaya başladığında tüm mideniz küçülmeye başlar. Bu fiziksel değişiklikler, gastrointestinal bozukluklara ve potasyum ve fosfor dahil olmak üzere çeşitli önemli vitamin ve minerallerin emiliminin azalmasına neden olan arızalara neden olur. Yeterli besin eksikliği nedeniyle, sonuç olarak daha zayıf ve daha yorgun hissedebilirsiniz. Bunlara sık sık diyare, dehidratasyona neden olabilir ve zayıflık duygularınızı şiddetlendirebilir.
Zayıflamış Bağışıklık Sistemi
Bağışıklık sisteminiz bakteri ve virüslerin neden olduğu enfeksiyonlarla savaşan antikorlara güvenir. Bu antikorlar kendilerini zararlı istilacılara bağlar ve bağışıklık hücrelerinin veya makrofajların kendilerini almasına ve yok etmesine izin verir. Bununla birlikte, antikorlar kendileri protein olduklarından, bir protein eksikliğinin bağışıklık sisteminiz için genellikle ciddi sonuçları vardır. Yeterli miktarda protein olmadan vücudunuzun antikor depoları azalıyor ve sizi enfeksiyon ve hastalıklara karşı daha duyarlı hale getiriyor. Dahası, gerçekten enfekte olursanız, zayıflamış bağışıklık sisteminiz istilacılarla savaşamadığı için etkiler normalden daha şiddetlidir.
Kwashiorkor ciddi bir protein eksikliğinden kaynaklanır. MedlinePlus Medical Ansiklopedisi, bu hastalığın kıtlık yaşayan bölgelerde ve yiyeceklerin az olduğu bölgelerde daha yaygın olduğunu belirtti. Gelişmiş ülkelerde, kwashiorkor hastalıkları olan kişilerde veya huzurevindeki yaşlı hastalar gibi yeterli miktarda diyet proteini alamayan kişilerde gelişebilir. Belirtileri yorgunluk, uyuşukluk, ishal, kas kütlesinin azalması, saç değişiklikleri, döküntü, şişme ve büyümedeki başarısızlığı içerir. Ciddi komplikasyonlar şok, koma, kalıcı zihinsel ve fiziksel sakatlık ve ölümü içerebilir.
Risk Grupları
Dengeli bir diyet yemek genellikle günlük protein gereksinimlerinizi karşılamak için yeterlidir. Bununla birlikte, Ulusal Sağlık Enstitüleri raporuna göre bazı insan gruplarının protein eksikliği için diğerlerinden daha yüksek bir riski vardır. Hayvansal proteini çok az yiyen veya hiç yiyemeyen vejetaryenler ve çoğunlukla bitki proteinlerine güvenir. Bununla birlikte, bitkiler insanların ihtiyaç duyduğu tüm amino asitleri sağlayamadığından, vejetaryenler bunları vitamin takviyesi, fasulye veya yumurta gibi diğer kaynaklardan aldıklarından emin olmalıdırlar. Daha yaşlı yetişkinler başka bir risk grubudur; Protein eksikliği kas kütlesinde kayba neden olur, bu da kazaların ve fiziksel travmaların daha yüksek görülmesine neden olabilir.