|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

Kardiyo Kas veya Yağ Yakar mı?

Egzersiz yaparken kaslarınız vücudunuzun hareketine güç sağlar. İskeletini hareket ettiren bir motor gibiler. Arabadaki motor gibi, kasların da yakıta ihtiyacı var. Bu yakıtı yediğiniz yiyeceklerden alırsınız. Vücudunuzda parçalanan karbonhidratlar, protein ve yağ formunda gelir.

Egzersiz yapmadığınızda bile, vücudunuz enerji kullanır. Hayatta kalmak için kalbin atması, ciğerlerinin havayla dolması ve beyninin çalışması gerekiyor. Antrenman yaparken, özellikle koşma ve bisiklete binme gibi egzersizler yaparken, halter gibi güçlendirici faaliyetlerden daha fazla kalori yakan egzersizlerde enerji ihtiyacı artar.

Enerji Kaynakları

Protein, yağ ve karbonhidratlar Vücudunuzun daha sonra saklayabileceği ve biriktirebileceği enerji moleküllerine bölünür ya da enerji almak için kaslarınızı kullanır. Yağlar yağ asitlerine, protein amino asitlere ve karbonhidratları glikoza dönüştürür.

Bunlar, kan dolaşımınızın etrafında yüzen, kullanılmayı veya depolanmayı bekleyen enerji yapı taşlarıdır. Kaslarınız, her ikisi de egzersize başladığınızda her ikisi de kullanıma hazır olacak glikojen formunda trigliseritler ve karbonhidratlar şeklinde yağ depolar.

Vücudunuzda yağ hücrelerinde de yağ bulunur. Glikoz karaciğerde olduğu kadar kaslarda da saklanabilir. Proteinli yiyecekler, kasları vücudunuzdaki en büyük protein deposu haline getiren, onları inşa etmeye ve onarmaya yardımcı olmak için doğrudan kaslara gider.

Egzersiz yapma zamanı geldiğinde, vücudunuzda kullanmanız için enerji depolanır. Ancak, her enerji formunun farklı bir kullanımı vardır.

Enerji Seçimi

Vücudunuz her zaman parçalanıyor ve yağ, glikoz ve protein kullanıyor. Aynı zamanda, bazılarını da saklıyor. Önemli olan, enerjiye ihtiyaç duyduğunuzda, depoladığınızdan daha fazlasını kullanacağınızdır, bu yüzden başladığınızdan daha azına sahip olursunuz.

Yağ ve glikoz, ana enerji kaynaklarıdır ve miktarı her biri egzersizinizin yoğunluğuna bağlı olarak kullanılan değişikliklerin Ne kadar yoğun egzersiz yaparsanız, o kadar fazla glikoz kullanırsınız.

Protein, Riordan Clinic'ten bir makaleye göre, kullanılan enerjinin minik bir miktarını, yaklaşık yüzde 2 ila 5 oranında oluşturur. Sadece vücudunuzun yağ ve karbonhidrat depolarında azalıyor olduğu aşırı açlık durumunda, enerji için daha fazla protein kullanırsınız.

Bu, kas kütlelerini inşa etmek veya korumak isteyen insanlar için iyi bir haber. Ayrıca, yağ kaybetmek isteyen insanlar için de iyidir, çünkü vücudunuz yakıt için çok fazla yağ harcar.

Enerji Kullanımının Değiştirilmesi

Egzersiziniz yoğunlaştıkça vücudunuz karbonhidratlardan daha fazla ve daha fazla enerji alır. çünkü metabolize edilmesi daha kolaydır. Vücudunuzdaki yağ depoları uzun süre enerji sağlayabilirken, çok hızlı bir şekilde enerji sağlamazlar. Ağırlıkları kaldırıyor veya kaldırıyorsanız, hemen enerjiye ihtiyacınız var ve bunun birçoğu.

Glikojen hızlı enerji çağrısına cevap verir çünkü hızlı bir şekilde parçalanır. Sprint yapmaya devam ederken, çok hızlı bir şekilde sahip olduğunuz glikojen rezervinden yanar, çünkü çok çabuk parçalanır. Kaslarınızdaki daha az glikojen ve kanınızdaki glikoz, daha fazla yağın kullanılacağı anlamına gelir.

Vücudunuz, glikojen, laktik asitin parçalanması yan ürünü kasınızda birikirse, öncelikle yağ kullanmaya zorlanır. Laktik asit aslında vücudunuzun glikojeni parçalamasını önler, bu nedenle laktik asit geçene kadar yavaşlamanız ve yağların birincil enerji kaynağı olarak kullanılmasına izin vermeniz gerekir.

Kas Dokusunu Artırma

İsterseniz Yağ kaybetmek, vücudunuzun kardiyo egzersizinizden kaybettiğiniz enerjiyi telafi etmek için yağ mağazalarından çekeceğini bilmek sizi mutlu edecektir. Bununla birlikte, aynı şeyin kas kitlenize, özellikle de hedefiniz onları oluşturmaksa, olacağından endişe duyabilirsiniz.

Neyse ki, antrenmanınıza güç sağlamak için az miktarda protein kullanılmış olsa da, siz kardiyo yaparak kas kütlesini kaybetmez. Aslında, hareketsiz olan insanlar, Egzersiz ve Spor Bilimi İncelemeleri'nde yayınlanan 2015 çalışmasına göre, kardiyo yapmaya başladıklarında kas inşa edebilirler.

Bir süredir çalışmanıza rağmen kardiyo yapmanın kasınızı parçalayacağından korkun. Egzersiz Beslenme ve Biyokimya Dergisi'nde 2017 yılında yapılan bir çalışma, kardiyo'nun sıçanlarda kas koruyucu etkilerinin olduğunu göstermiştir. Etkili bir şekilde kas parçalanmasını engeller ve hayvanlar egzersiz yaparken yeniden büyümeyi uyarır. Amerikan Fizyoloji Dergisi'nin 2010 tarihli bir çalışmasına göre, aynı mekanizmaların insanlarda da olabileceği tahmin edilebilir.

Bu kas koruma yararı, çalışmadan hemen sonra yemek yememeniz bile işe yarayabilir. Araştırmacılar deneklere egzersiz bisikletinde 60 dakikalık bir kardiyo egzersizinden geçtiler.

Sonra bir grup denek altı saat boyunca yemek yemedi. Araştırmacılar iyileşme dönemlerinde, yemek yememelerine rağmen kaslarının hala büyüdüğünü buldular.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]