Yüksek kan şekeri durumu olan hiperglisemi en çok diyabetle ilişkilidir. Bu, insülin işlevindeki ve üretimindeki kusurlardan dolayı vücudun artık gıdaları gerektiği gibi işlememesidir. Yaşam boyu süren bir hastalıktır, bu nedenle hasta bireyler yeme alışkanlıklarını ve yaşam tarzlarını değiştirmelidir. Sonunda hastalığı kontrol etmek için haplar, insülin veya her ikisi de eklenecektir. Hiperglisemi durumu, diyabetle ilgili olmayan diğer durumlarla ortaya çıkabilir.
Fizyolojik Stres
Hiperglisemi, fizyolojik stres durumundan dolayı akut tıbbi veya cerrahi hastalık dönemlerinde ortaya çıkabilir. Örnekler arasında enfeksiyon, ateş, yaralar, ciddi yanıklar, kalp krizi ve bypass ameliyatı sayılabilir. Metabolik ve hormonal değişiklikler insülin etkisini baskılayarak, glukoz üretimini artırarak ve genel bir enflamatuar durum üreterek yaralanmaya ve strese yanıt verir. "Diyabet Spektrumu" nda yayınlanan 2008 tarihli bir araştırmaya göre, uzun süreli hiperglisemi kötü sonuçlarla ilişkili. İnsülin genellikle geçici bir ilaç olarak sunulur. Kan şekeri metabolizması genellikle stres giderildikten sonra normale döner.
Psikolojik Stres
Hiperglisemi yüksek zihinsel stres dönemlerinde ortaya çıkar. Bir kişi tehdit edici bir durumla karşı karşıya kaldığında, savaş ya da uçuş tepkisi tetiklenir. Kişiyi tehdit etmeye ya da tehditten kaçmaya hazırlayan fizyolojik bir tepkidir. Kortizol ve adrenalin gibi hormonlar serbest bırakılır ve insülinin hareketine karşı gelir. Kan şekeri seviyeleri muhtemel dövüş ya da kaçma için bir yakıt kaynağı olarak yükselir. Tehdit çözüldükten sonra, insülin etkisi geri döner ve kan şekeri seviyeleri normale döner.
İlaçlar
"Amerikan Tabipler Birliği Dergisi" çok çeşitli ilaçların hiperglisemiyi destekleyebileceğini bildirdi. Yüksek tansiyon, kolesterol ve HIV gibi hastalıkları tedavi eden ilaçlar, yan etki olarak yüksek kan şekerine neden olabilir. Diğer ilaçlar arasında steroidler, diüretikler ve antidepresanlar bulunur. Birden fazla ilaç alan kişiler eczacısına danışmalı veya reçeteleriyle ilgili bilgi broşürünü okumalıdır. Şeker hastalığı olmayan bireyler yüksek kan şekeri ile ilgili komplikasyonlara maruz kalabilirler.
Karaciğer Hastalıkları
Karaciğer vücuttaki en büyük organdır ve birçok işlevi vardır. Başlıca rollerinden biri, vücut ve beyin için glukoz üretimi yoluyla yakıt sağlamaktır. Glikojen formunda depolanan şeker, glikoza bölünür ve vücudun gerekli fonksiyonlarını yakmak için gönderilir. Hastalıklı bir karaciğer düzgün çalışmaz ve sonuç olarak glikoz üretimi sıklıkla artar.
Obezite
Yağ dokusu, vücut yağları için başka bir kelimedir. Fazla miktarda yağ dokusu, insülin direncinin neden olduğu hiperglisemiye neden olabilir. Vücut artık gerektiği gibi insülin kullanamadığında, işi yapmak için daha fazla insülin gerekir. Pankreas daha fazla insülin yapmaya devam edecek. Zamanla vücut taleplerine ayak uyduramaz ve kan şekeri seviyesinin yükselmesine neden olmaz.
Obeziteye bağlı insülin direnci, tip 2 diyabet için birincil risk faktörüdür. Obeziteyi hipergliseminin bir nedeni olarak göstermek için, 2002'de "New England Tıp Dergisi" nde yayınlanan büyük bir ulusal çalışma olan Diyabet Önleme Programı, kilo kaybının vücudun insüline yanıt vermesine ve kan şekeri seviyelerini arzu edilen seviyeye getirmesine yardımcı olabileceğini buldu. aralık. Tip 2 diyabet önlenebilir.