Osteoporoz, kemiklerin kırılgan ve kırılmaya yatkın hale geldiği bir durumdur. Osteopeni kemik kaybının başlangıç evreleridir ve osteoporoz ortaya çıkmadan önce teşhis edilir. Bazı durumlarda, egzersiz yapmak, sigarayı bırakmak ve sağlıklı bir diyet yemek gibi yaşam tarzı değişiklikleri osteopeni için gerekli olan tüm tedavilerdir, diğerleri ise ilaç gerektirir. Osteopeni teşhisi konulduktan sonra, kişisel sağlığınıza ve kemik kaybınızın seviyesine göre bir yemek planı formüle etmek için bir doktor ve kayıtlı diyetisyenle görüşmek önemlidir.
Kalsiyum
Yaşam boyunca kemikler sürekli eski kemik parçalandıkça değişmekte ve yeni kemik yerini almaktadır. Osteopeni ve osteoporoz durumunda, eski kemik yeni kemik oluşmasından daha hızlı bir şekilde parçalanmaktadır. Bazı kemik kaybı yaş ile doğal olsa da, osteopeni ve osteoporoz değildir ve yeterli kalsiyum alma gibi bazı yaşam tarzı seçimleri kemik kaybını hızlandırabilir. Kalsiyum kemik kütlesini korumak için kritik bir mineraldir ve en iyi kaynaklar süt ve diğer süt ürünleri, yeşil sebzeler ve kalsiyum bakımından zenginleştirilmiş ürünlerdir. 50 yaş ve üstü olanlar günde en az 1200 mg kalsiyum almalı ve 19 ila 49 yaşları arasında günde 1000 mg almalıdır. Bazı bireyler için takviye önerilebilir; Ancak, çok fazla kalsiyum sağlık sorunlarına da neden olabilir. Takviyeler her zaman doktor gözetimi altında alınmalıdır.
D Vitamini
D vitamininin yeterli alımı da, kemiklerin kalsiyum emmesi için D vitamini bulunması gerektiğinden, osteopeni için de gereklidir. Çocuklukta ve yetişkinlikte yeterli miktarda kalsiyum ve D vitamini tüketmek bazı hastalarda osteopeni ve osteoporozun önlenmesine yardımcı olabilir. Genel olarak amaç günde 400 ila 800 IU D Vitamini almak; ancak, bir doktor daha yüksek miktarlarda veya takviyeler önerebilir. İyi gıda kaynakları arasında süt ürünleri, ekmek ve tahıllar, balık, istiridye, tereyağı ve margarin gibi takviye edilmiş yiyecekler bulunur. Haftada üç kez 10 ila 15 dakikalık güneş ışığı da vücudun yeterince D vitamini üretmesine yardımcı olabilir. D vitamini yüksek dozlarda zararlı olabilir, bu nedenle tıbbi gözetim altında takviye almak önemlidir.
Alcohol Intake
Orta derecede alkol tüketimi kemik kaybına neden olmamakla birlikte, ağır alkol tüketimi osteopeni ve osteoporoz riskini arttırır. Uluslararası Osteoporoz Vakfı'na göre, günde ikiden fazla içeceğin kemik oluşumunu ve kemiklerin kalsiyumu metabolize etme yeteneğini engellediği gösterilmiştir. Ek olarak, ağır alkol kullanımına, her ikisi de riski daha da arttıran zayıf bir diyet ve sigara eşlik edebilir.
Dikkate Alınması Gerekenler
Bazı yiyeceklerin diyetin içinde kalmasına yardımcı olması gerekirken kemikler kuvvetli, kemik büyümesini veya kalsiyum emilimini engelleyebilecek başka yiyecekler de var. Ulusal Osteoporoz Vakfı, vücudunuzun kalsiyumu emme kabiliyetini etkileyebilecek fasulye ve buğday kepeği gibi fitaz içeren yiyeceklere dikkat etmeyi önerir. Fitat seviyesini azaltmak için, fasulyeyi birkaç saat suya batırın ve ardından tatlı suya pişirin. Yeterli miktarda protein almak önemli olsa da, kadınlar için 5 onstan ve erkekler için 5½ ons içeren yüksek proteinli yemekler de kalsiyum emilimini engelleyebilir. Amaç, kalsiyum emilimini engelleyen yiyecekleri ortadan kaldırmak değil, bu yiyeceklerin dışında yeterli miktarda kalsiyum tüketilmesini sağlamaktır. Ek olarak, vücudunuz ıspanak, fasulye, ravent ve pancar yeşillikleri de dahil olmak üzere oksalatları yüksek olan gıdalardan kalsiyumu iyi emmez, ancak bu besinler diğer önemli besinleri içerir.