Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, demir eksikliği dünyadaki en yaygın anemi nedenidir. Büyüyen çocuklar ve kadınlar, özellikle büyüme taleplerinin artması ve menstrüel demir kayıpları nedeniyle özellikle etkilenir. Bu nedenle, birçok hamile kadın hamileliklerine marjinal veya azalmış demir depoları ile başlar ve büyüyen fetüs maternal demir rezervuarlarına daha fazla talep getirir. Yeni kırmızı kan hücreleri üretecek kadar demir yoksa, anemi kaçınılmaz bir sonuçtur. Demir takviyeleri, hamilelik sırasında demir eksikliği anemisinin önlenmesi ve düzeltilmesi için etkilidir.
Anemi
Anemi, normalden daha az kırmızı kan hücreniz varsa veya kırmızı kan hücrelerinin hemoglobin içeriği anormal derecede düşükse, ortaya çıkar. Hemoglobin, sağlıklı kırmızı kan hücrelerinde bulunan oksijen taşıyan pigmenttir ve sentezi için demir gereklidir. Anemi belirtileri yorgunluk, halsizlik, zayıf egzersiz toleransı, baş dönmesi, baş ağrısı, nefes darlığı, hızlı nabız, bacak krampları ve zayıf zihinsel işlevdir. “Beslenme Dergisi” ndeki Nisan 2011 tarihli bir incelemede, hamilelik sırasında aneminin hem anneler hem de bebekleri için ölüm riskini arttırdığı bildirilmektedir.
Demir Kaynakları
Birçok gıda iyi demir kaynaklarıdır. Yulaf ezmesi ve diğer kepekli tahıllar, kırmızı et, karaciğer, kuru meyveler, karabiber pekmezi, fasulye, bezelye, deniz ürünleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuruyemiş ve tohumların hepsinde demir bulunur. Ancak, sabah rahatsızlığı diyet demir alımınızı sınırlayabilir veya balık gibi bazı gıdaların güvenliği konusunda endişeleriniz olabilir. Ayrıca, demir açısından zengin yiyecekler yemek, ciddi anemi vakalarını düzeltmek için yeterli demir vermeyebilir. Bu durumlarda, demir takviyelerine sıklıkla ihtiyaç duyulur.
İlaveler
Hamileler için doktorlar tarafından en çok öngörülen demir takviyesi, ucuz, makul derecede iyi emilen bir demir şekli olan demir sülfattır. Ayrıca mide tahrişi ve kabızlık gibi yan etkilere neden olma olasılığı yüksektir. “Beslenme ile Sağlıklı Kalmak” adlı yazar Elson Haas, ucuz demir kaynaklarının yanı sıra demir glukonat veya fumaratın da demir sülfatın yanı sıra demir sülfatın da emildiğine ve daha az yan etkiye neden olduğuna inanıyor. Haas'a göre en iyi demir takviyeleri, demir süksinat veya aspartat gibi "şelatlı" demir formlarıdır.
Dozlar ve Verimlilik
Hamilelik sırasında aldığınız demirin şekli ve dozu büyük ölçüde doktorunuzun kullanımına bağlıdır Tercihler ve aneminizin ciddiyeti. Haas, çoğu gebeliğin ihtiyacını karşılamak için günde bir veya iki kez 50 mg şelatlı demir takviyesi önerir. Alternatif olarak doktorunuz, günde 2 ila 3 kez alınan 325 mg demir sülfat veya demir glukonatı tercih edebilir. Tipik olarak demir depolarınız yenilenecek ve kan takviyeniz demir takviyenize başlamanızdan sonraki 4-6 hafta içinde artacaktır. , , ] ]