Çinko insan sağlığı için gerekli olan önemli bir eser metaldir. Vücudunuz, uygun bağışıklık fonksiyonunu, yara iyileşmesini, kan pıhtılaşmasını, protein ve DNA sentezini ve hücre bölünmesini korumak için günlük çinko alımına ihtiyaç duyar. Çinko ayrıca normal büyüme ve gelişmeyi teşvik eder. Düşük çinko seviyeniz varsa, orta derecede veya ciddi bir çinko eksikliğine sahip olduğunuz anlamına gelebilir.
Eksikliği Özellikleri
Düşük çinko seviyeleri, yavaş büyüme, zayıf bağışıklık fonksiyonu ve çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. iştah kaybı. Ayrıca saç dökülmesi, göz ve cilt lezyonları, bulantı, ishal, gecikmiş cinsel olgunlaşma, erkeklerde iktidarsızlık ve hipogonadizm, kilo kaybı, yavaş yara iyileşmesi, tat ve koku anormallikleri ve uyuşukluk gelişebilir. Bu semptomlar çinko eksikliğine özgü değildir ve diğer sağlık koşullarında ortaya çıkabilir. Bu nedenle, tanı için bir sağlık uzmanı tarafından bir tıbbi muayeneye ihtiyacınız var.
Hastalık Dernekleri
Amerika Birleşik Devletleri'nde nadir görülmesine rağmen, ılımlı çinko eksikliği oluşabilir ve genellikle çölyak hastalığı gibi bağırsak rahatsızlıkları ile ilişkilidir. Gıda emilimini, kronik böbrek yetmezliğini ve alkolizm ile etkileşime girer. Düşük seviyeler HIV, depresyon, Tip 2 diyabet ve orak hücre hastalığı ile de ilişkilendirilebilir.
Çinko Kaynakları
Çinko seviyenizi yükseltmek için çeşitli meyveler, sebzeler, tam tahıllar ve hayvansal ürünler kullanın. Çinko Şimdiye kadar, en zengin çinko kaynağı istiridyedir. Altı orta boy istiridye yedikten sonra yaklaşık 76 mg elde edersiniz. Diğer mükemmel kaynaklar kırmızı et, kümes hayvanları ve güçlendirilmiş tüketime hazır tahıllardır. Kuru fasulye, nohut, kuruyemiş ve süt ürünleri makul miktarda çinko sağlar. Ayrıca, kanda çinko düzeyini artırmak için bir çinko takviyesi alabilirsiniz, ancak bunu yapmadan önce tıbbi bir uzmana danışın.
Önerilen Alım
Tıp Enstitüsü yetişkinlere günde 8 mg günlük alım yapılmasını önerir. kadınlar ve yetişkin erkekler için günde 11 mg çinko eksikliğini önlemek için. Genç kızlar günde 8 ila 9 mg hedeflemelidir; hamile ve emzikli kadınlar günde 11 ila 14 mg arasındadır.
, , ] ]