“Rezene” adı verilen birkaç farklı bitki vardır. Bütün rezene bitkisi türleri, dereotu bitkisine benzeyen anason benzeri bir kokuya ve uzun tüylü yapraklara sahiptir. Kökler, saplar, yapraklar ve tohumlar dahil olmak üzere rezene bitkisinin tüm parçaları yenilebilir. Bitkiler umbels adı verilen şemsiye şeklindeki yapılarda çok sayıda tohum üretir. Akdeniz'e özgü olan rezene, ilk önce Yunanlılar ve Romalılar tarafından yetiştirildi. Bir bitki ve baharat olarak kullanılması, sonunda dünyanın diğer birçok bölgesine yayılmıştır. Rezene ismi, “küçük saman” anlamına gelen Latince “Foeniculum” kelimesinden gelir.
Florence penn, Foeniculum vulgare v. Azoricum, genellikle sebze olarak kullanılan yıllık bir bitkidir. "Rezene ampulü" olarak da adlandırılan Florence rezene, yaklaşık 3 metre yükseklikte yetişiyor ve kerevizi andıran kalın, ampul benzeri bir tabana sahip. Floransa rezenesinin yaprak sapları İtalyan mutfağında önemli bir bileşendir. Florence rezenesini bir tavada kızartın, haşlayın veya buharda pişirin veya bir salataya çiğ rezene dilimlerini ekleyin. “Trieste” ve “Zefa Fino”, Washington State University Extension tarafından önerilen iki Florence rezene çeşididir.
Sweet
Tatlı veya ortak rezene, Foeniculum vulgare, bir bitki kadar yetiştirilen çok yıllık bir bitkidir. tohumları için. Tatlı rezene 4 veya 5 feet yüksekliğe ulaşabilir. Fransız ve İtalyan mutfağında, rezene yaprağı genellikle soslara ve mayoneze eklenir. Rezene aynı zamanda bazı ekmeklerde, keklerde ve likörlerde de bir bileşendir.
Bronz
Bronz rezene veya Foeniculum vulgare "Purpurascens" yaprakları çekici bir bronz alçıya sahip olan tatlı bir rezene türüdür. Bitki sadece bir bitki olarak değil, aynı zamanda çiçek bahçesinde bir süs olarak faydalıdır. Bronz rezene genellikle kelebek bahçelerine ekilir, çünkü kelebekler ve diğer faydalı böcekleri kendine çeker. Özellikle, bronz rezene siyah kırlangıç kuyruğu kelebeği için önemli bir konak bitkidir.
Rezene Tohumu
"Rezene" terimi ayrıca aslında bitkinin meyvesi olan rezene tohumunu da ifade eder. tohum. Uzun, ince kavisli tohumlar, kahverengiden açık yeşile renk olarak değişir, yeşil tohumlar en değerli olarak kabul edilir. Rezene tohumları birçok bölgesel mutfağın yemeklerine tatlı anason benzeri bir lezzet katmak için kullanılır Tohumlar ayrıca çaylar, alkolsüz içecekler, köriler, sosisler, öksürük damlaları, müshiller ve oda spreyleri de dahil olmak üzere geniş bir ürün yelpazesinde içerik olarak kullanılır. .
, , ] ]