|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

Gençlerde Biyososyal Gelişim Nedir

Biyososyal gelişim teorisi, genetik, kimyasal ve sinir sistemi işlevlerinin sosyal çevre tarafından nasıl etkilendiğini ve sosyal baskıların biyolojik süreçlerin ifadesini nasıl etkilediğini araştırır. Fiziksel, bilişsel, kişilik ve sosyal gelişim, biyoloji ve çevre arasındaki dinamik ilişkileri paylaşır. Fiziksel ve bilişsel etkiler ergenliğe yol açan yıllarda en fazla olduğu halde ergenlik, kişisel ve sosyal gelişim ile ilgili benzersiz düşünceler doğurur.

Biyososyal Etkileşim

Etkileşimci model, toplum ile toplum arasında sebep-sonuç ilişkisi kurmaz. biyoloji değil, ikisi arasında dinamik bir ilişki. Geleneksel doğa ve beslenme modelleri biyoloji ve çevreyi “iki kova” model olarak bilinen ayrık faktörler olarak görürken, etkileşimci teorisyenler biyoloji ve toplumu bütünleşik bir geri bildirim sistemi olarak görür.

Çocukluğun Ergenlik Üzerindeki Etkileri

Biosocial Etkileşim tipik olarak doğrudan bir etki değildir, aksine, şiddetli ve uzun süreli maruz kalmanın gecikmiş gelişimsel bir sonucudur. Ergenlik yıllarındaki gelişme, doğum öncesi dönemden itibaren gelişim koşullarına bağlıdır. Gebelik sırasındaki toksik kimyasallar veya teratojenler olarak adlandırılan virüsler gibi küçük etkiler, daha sonra gelişimde önemli kusurlar yaratabilir. Bu yolla, biyo-sosyal gelişimin çoğu acil değil, fakat geciktirilmiş.

Psikososyal Cücelik

Psikososyal cücelik, ergenlerin şiddetli duygusal ihmal ve stres nedeniyle yetişkinlerin fiziksel gelişimlerine tam olarak ulaşamadıkları bir durumdur. Çocuklukta Araştırmacılar, aşırı stres ve ihmalin büyüme hormonunun üretimini veya salımını engelleyebileceğini ve bunun cücelikle sonuçlanabileceğini tahmin ediyorlar. Betty Adelson'a göre "Cücelik: Derin Kısa Sürecin Tıbbi ve Psikososyal Yönleri" adlı kitabında psikososyal cücelik, ergenlik döneminde tezahür eden bir hormon eksikliğidir ve çocukluktan kaynaklanan ihmal de dahil olmak üzere çevre koşullarından kaynaklanabilir.

Dr. Rose E. Frisch'e göre "Kadına Doğurganlık ve Vücut Yağı Bağlantısı" adlı kitabında ABD'li ve Avrupalı kızların menarş olarak bilinen ilk adetleri bir asır öncesine göre iki yıl önceydi . Kesin bir sebep bulunmamasına rağmen, ergenliğin biyolojik süreci ile etkileşime giren çok sayıda sosyal faktör olduğu gösterilmiştir. Bunlar arasında yüksek yağlı diyet, obezite, plastik kaplarda bulunan östrojen taklit eden kimyasallar, yiyeceklerde bulunan büyüme hormonları ve aşırı cinselleşmiş ortam içeriği sayılabilir.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]