| | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme |

Sağlığı ve Hastalıkları

Böbreklere Hangi Vücut Sistemleri Çalışır?

Hastalara ilk kez böbrek hastalığı teşhisi konduğunda, genellikle öğrenmeleri gereken bilgi miktarı karşısında bunalmış olurlar. Böbreklerin bozulması vücudun birçok farklı sistemini etkilediğinden ve hipertansiyon, anemi ve kemik sorunlarına neden olabileceğinden böbrek hastalığı karmaşıktır. Bu konular, böbreklerden biri olan kanın filtrelenmesinin çok ötesine geçer. temel işlevler.

Özellikler

Böbreklerin en önemli özelliği, yapıldığı çeşitli damar yapılarıdır. Kan taşıyan taşıyıcı damarlar, arterler ve kılcal damarların karmaşık ağı, vasküler sistemin bir parçasıdır. Böbrek dokusunun çoğu, böbreklere kan getiren büyük renal arter ve kanı süzen glomeruli adı verilen küçük kılcal damarlar gibi damarlardan ve kılcal damarlardan yapılır.

Uzman Görüşü

Ulusal Diyabet, Sindirim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüleri, ileri böbrek hastalığı olan hastalar genellikle anemiktir, çünkü yaralı böbrekleri endokrin sistem ile etkili bir şekilde çalışma yeteneklerini kaybeder.

Endokrin sistem kimyasal toplanmasını ifade eder. haberciler kan dolaşımına salgılanan hormonları çağırdılar. Böbrekler de endokrin sistemin bir parçasıdır çünkü eritropoitin - kısaltılmış EPO - denilen bir hormon salgılarlar, çünkü retikülositleri olgun demir taşıyan kırmızı kan hücrelerine dönüştürmekten sorumludurlar.

Düzenli sentetik EPO enjeksiyonları olabilir. anemik böbrek hastaları için çok yararlıdır.

Daha Fazla Uzman Görüşü

Aile Hekimliği El Kitabı, renin-anjiyotensin sisteminin (RAS) kan basıncının düzenlenmesinde rol oynayan endokrin sistemin bir parçası olduğunu açıklar. Böbrekler, anjiyotensini II'ye dönüştüren anjiyotensini I anjiyosyona dönüştüren, renin adı verilen bir enzim salgılar. Anjiyotensin II, doğrudan kan basıncının düzenlenmesinde rol oynar.

Böbrekler yaralandığında, içinden daha az kan aktıklarını algılarlar, bu nedenle daha fazla renin salgılarlar ve bu da daha fazla anjiyotensin II üretimine neden olur. Anjiyotensin II kan damarlarını daraltıp kan basıncında artışa neden olur.

Hipertansiyon böbrek hastalığını tahrip ettiğinden, RAS'ın dahil edilmesi kontrolü zor olabilecek kısır bir döngü oluşturur.

Paratiroid Hormon

Böbrek hastalarında yükselen fosfor seviyeleri, dolaylı olarak iskelet sisteminin zayıflamasına neden olur.

Bozulmuş böbrekler, serum fosfor seviyelerinin yükselmesine neden olan kandan fosforu alma kabiliyetini kaybeder. Fosfor kalsiyumun düzenlenmesinde rol oynadığından, yüksek kan fosfor seviyeleri kalsiyumun düşmesine neden olur. Kalsiyum seviyesi düşerse, boyundaki paratiroid bezleri dengelemek için kemiklerden kalsiyum çeken paratiroid hormonu salgılar. Bu yavaş yavaş ve sessizce kemikleri zayıflatır.

Ulusal Diyabet, Sindirim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüsü, böbrek hastalığının iskelet sistemi üzerindeki etkilerine renal osteodistrofi dendiğini açıklıyor.

İzleme ve Tedavi

Hipertansiyon, kemik kuvveti, anemi veya başka bir şey içerip içermediklerine bakılmaksızın, böbrek yetmezliğinden kaynaklanan semptomlar nefrolog tarafından yönetilir. Nefrolog kan basıncını, kırmızı kan hücresi sayısını, fosfor seviyelerini, paratiroid hormon seviyelerini ve böbrek hastalığının diğer yönlerini izler. Nefrolog ile yakın bir ilişkinin sürdürülmesi kritiktir, böylece hangi vücut sisteminin dahil olduğuna bakılmaksızın sorunların uygun şekilde tanımlanması ve ele alınması.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com